Hyppää sisältöön

Perinteiset paikallislehdet löivät hynttyyt yhteen – tuloksena seutulehti

Pirkanmaalaiset Pohjois-Satakunta ja Hämeenkyrön Sanomat sulautuvat kerran viikossa torstaisin ilmestyväksi UutisOivaksi. Osalle alueen asukkaista yhdistyminen ei ollut mieluisa uutinen.

Kuva: Yle

– Emmää oikeen tykkää, että yhdistetään. Että olisi enemmän näitä oman pitäjän asioita, tiivistää paikallinen rouva asukkaiden tunnelmia Hämeenkyrön raitilla.

Kaikki hyvä kuitenkin loppuu aikanaan, kuten Ikaalisten ja Jämijärven asioita käsitelleen Pohjois-Satakunnan yli sata vuotta kestänyt itsenäinen taival. Hämeenkyrön Sanomillakin tuo historia kesti 90 vuotta.

Nyt Pohjois-Satakunta ja Hämeenkyrön Sanomat sulautuvat kerran viikossa torstaisin ilmestyväksi seutulehti UutisOivaksi. Jatkossa kahden lehden sijasta ilmestyy yksi yhteinen lehti per viikko, seutulehti UutisOiva.

Kyllä se on oma paikkakunta, mitä minä kannatan. Hämeenkyröllä on omat systeemit.

Mies Ikaalisista

UutisOiva on jo muutaman vuoden ilmestynyt torstaisin, mutta muutos on se, että aiemmin tiistaisin ilmestyneet itsenäiset lehdet eivät enää jatkossa kolahda postiluukkuun. Lisäksi lehti löytyy netistä.

Oma lehti paras lehti

Lehtien yhdistyminen ei juurikaan innostanut Ikaalisissa ja Hämeenkyrössä, kun Yle Tampere kyseli mielipiteitä kylänraiteilla.  Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta vastaantulijoiden linja on selkeä: oma lehti olisi parempi kuin seutulehti.

– Olisi ollut hyvä, että tiistaisin olisi tullut Hämeenkyrön Sanomat omana lehtenä.

– Se vieraantuu, ainakin näillä paikallisasukkailla varmasti. 

– Yleensä se muuttuu sillä lailla, että se uusi lehti ottaa vallan ja vanha hukkuu.

Oivassa on paljon sellaista, minkä jättää heti, kun se on Ikaalisten lehti.

Nainen Hämeenkyröstä

– Haluaisin todella, että Hämeenkyrön Sanomat olisi ollut Hämeenkyrön Sanomat ja täynnä paikallisia juttuja.  Oiva on melkein Ikaalisten juttuja täynnä.

– Kyllä se on oma paikkakunta, mitä minä kannatan. Hämeenkyröllä on omat systeemit.

Lehtien yhdistämisellä on myös kannattajansa.

– UutisOivaan on jo tottunut, koska se on tullut jo vuoden pari. Siinä nyt sitten kuulee, mitä tapahtuu Jämijärvellä ja Ikaalisissa ja täällä Hämeenkyrössäkin.

– Ei se harmita. Tuskin Hämeenkyrön juttuja vähempää tulee.

– Yhdistysihmisenä periaatteessa kannatan kaikkea yhteistyötä. Sen verran joukuepeliä harrastaneena uskon, että mieluummin porukalla kuin yksin.

Pitäjän asiat kiinnostavat

Kuinka sitten Hämeenkyrön ja Viljakkalan asiat kiinnostavat Ikaalisissa ja toisinpäin. Osaa kiinnostaa, osaa ei sitten yhtään.

– Ihan mukavahan se on kattoa, mitä Jämijärvelläkin tapahtuu. Siellä on aika aktiivista toimintaa.

Jos on tuttuja ihmisiä, niitten juttuja sitten lukee.

Nainen Hämeenkyröstä

– Kyllä tää oma pitäjä on kaikista ykkönen. Uudessa lehdessä menee niin laajaksi, ettei niitä asioita tunne kaikista.

– Siinä on asiaa paljon, Ikaalisista ja Hämeenkyröstä ja Jämijärveltä. Paljon luettavaa. On mielenkiintoista lueskella. Siinä kuluu aika mukavasti.

– Oivassa on paljon sellaista, minkä jättää heti, kun se on Ikaalisten lehti. Voi olla, että moni jättää tilaamatta Oivaa, kun se on niin Ikaalispainotteinen.

Kannesta kanteen

Paikallislehti on tärkeä uutisväline, siitä ollaan koko lailla yhtä mieltä sekä Hämeenkyrössä että Ikaalisissa.

– Onhan se tärkeä.  Ei Aamulehdessä ole niin paljon Hämeenkyrön juttuja.

Luen sen joka kerta, kun se tulee. Luen sen uudenkin, mutta ei se kiinnosta yhtä paljon kuin oma.

Mies Ikaalisista

– Tulee katsottua ihan kaikenlaista, mitä kylällä tapahtuu ja mitä on tulossa.  Ketä täällä käy vierailulla ja muuta sellaista.

– Kyllä siinä tulee luettua kaikki, oli asia mikä tahansa.

– Kyllä minä luen sen joka kerta, kun se tulee. Luen kyllä sen uudenkin, mutta ei se kiinnosta yhtä paljon kuin oma. Suuri osa jutuista on Jämijärveltä tai Hämeenkyröstä.

– Luen kaiken sen, mikä liittyy kunnan toimintaan ja kehitykseen.

– Hämeenkyrön ja Kyröskosken paikalliset asiat kiinnostaa. On tärkeää tietää, mitä kylällä tapahtuu, vaikkei sitten ottaisi osaakaan.

– Jos on tuttuja ihmisiä, niitten juttuja sitten lukee.

– Kyllä sitä vaan odottaa aina. Siitä näkee tapahtumat ja seurakunnan ilmoitukset. Melkein kannesta kanteen lukee, mitä on kylällä tapahtunut. Mitä kunnassa on päätetty asioita, ne minä luen aina tarkkaan.

Alaotsikkoa ja ensimmäisen väliotsikon jälkeistä lausetta on muokattu 15.4. kello 9.42.

.
.