1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Suomen ensimmäinen pop-jazz-kantelisti: "Kuultuani Michael Jacksonia kitaraversiona tajusin viimein, miten kanteleella soitetaan poppia"

Laulaja-lauluntekijä-kantelisti Ida Elinalla riettää vientiä. Maamme eturivin kanteleensoittaja keikkailee kotimaan lisäksi Pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa ja kolmas levykin on juuri ilmestynyt. Seuraajia on jo nuorissa kanteleensoittajissa.

Ida-Elina

Ida Elina alkoi soittaa kannelta 13-vuotiaana vain siskonsa kiusaksi. Soitin vei kuitenkin mukanaan, ja nyt kolmikymppisellä naisella on kaksi omaa, erityisesti hänelle räätälöityä konserttikanteletta. Ja allakka on täynnä esiintymisiä, kiertueita ja konsertteja.

Ida Elina on Pohjanmaalla Oulaisissa syntynyt laulaja, lauluntekijä ja kantelisti. Hänen oikea nimensä on Päivi Ollikainen. Taiteilijanimeä ei tarvinnut kaukaa hakea.

Minullahan ovat ne Ida Elina, toiset nimeni. Nyt ne tulivat käyttöön.

Ida Elina

– Olimme tekemässä nettisivujani, kun mietin, että Päivi Ollikainen ei kyllä ole mikään ihmeellinen nimi muusikolle. Silloin keksin, että minullahan ovat ne Ida Elina, toiset nimeni. Pienenä aina ajattelin, että olisipa ihanaa olla Ida Elina. Nyt ne tulivat käyttöön.

YouTuben slap-kitaristeilta oivallus

Ida Elina valmistui Sibelius Akatemiasta musiikkikasvattajaksi vuonna 2012. Kantele kulki opinnoissa mukana pääsoittimena.

Kolmen vuoden opintojen jälkeen klassinen kantele alkoi kuitenkin puuduttaa. Jopa niin, että soitin oli jäädä kokonaan. Sitten tilalle löytyi pop-musiikki. Kantele ei kuitenkaan millään ollut taipua popin soittoon. Kunnes Ida Elina näki YouTubessa soitintaan paukuttelevan slap-kitaristin vauhdissa.

– Kitaristi veti Michael JacksoninBillie Jeaninhienosti, tosi rytmikkäästi. Silloin minulle kirkastui, mitä poppi voi kanteleella olla. Ajattelin, että nyt se löytyi, tuon minä opettelen.

Kuva: Pekka Tynell / Yle

"Hetkonen... soittaa ja laulaa voi yhtä aikaakin"

Vähitellen kuvioihin tuli mukaan myös laulu. Sitä Ida Elina on opiskellut opettajan johdolla sekä omatoimisesti etenkin Whitney Houstonia kuuntelemalla.

– Kauan pohdin, olenko kanteleensoittaja vai olenko laulaja. Jossain vaiheessa hoksasin, että hetkonen, niitähän voi tehdä samaan aikaan, Ida Elina nauraa.

Jacksonin ja Houstonin lisäksi kantelistin musiikillisia esikuvia ovat Alicia Keys, Avicii sekä Pharrell Williams. Heidän vaikutuksensa kuuluu myös Ida Elinan omassa musiikissa. Sitä syntyy yhä enemmän.

Kolmannella, hiljan ilmestyneellä Hello World -albumilla on kahdeksan Ida Elinan omaa kappaletta sekä cover-versio muun muassa kantelistille tärkeästä Billie Jeanista.

Gospel lähellä sydäntä

Ida Elinan oma musiikki on pääasiassa gospelia, hänellä on kodin perintönä kristillinen vakaumus. Laulujen uskonnollinen sanoma ei kuitenkaan vyöry musiikin päälle ja yli. Se on vain kuin yksi kude kokonaisuudessa.

Uskonnoton toimittajakaan ei vaivaannu Ida Elinan gospeleita kuunnellessaan, päinvastoin: esitys vie mukanaan. Ida Elinalla on paitsi upea, soinnukas lauluääni ja hieno kanteleensoiton tekniikka, myös vangitseva, karismaattinen tapa esiintyä.

On hienoa kun voi näyttää lapsille ja nuorille, että elämässä voi keksiä myös omia juttuja vanhasta perinteestä.

Ida Elina

Ei ihme, että keikkakalenteri on täynnä. Kotimaan lisäksi Ida Elina keikkailee myös Pohjoismaissa sekä Keski-Euroopassa. Erityisen iloinen kantelisti on tulevan syksyn koululaiskonserteista.

- On hienoa kun voi näyttää lapsille ja nuorille, että elämässä voi keksiä myös omia juttuja vanhasta perinteestä.

Keikkailun ohella Ida Elina opettaa omantyylistään soittotapaa nuorille kantelisteille. Innostus on ollut suurta ja uusia pop-kantelisteja on jo tulossa.