Hietasaaren ekomatkailukeidasta on tarkoitus rakentaa palkkatuella, ei kuntouttavana työtoimintana

Oulussa toimivaa Kestävän kehityksen keskusta pyörittävä Yritetään yhdessä ry täsmentää vireillä olevan Hietasaaren ekomatkailukeidas -hankkeensa suunnitelmia. Asiasta tehtiin hallintokantelu.

kuntouttava työtoiminta
Karttakuva Oulun Hietasaaresta.
Timo Sipola / Yle

Hietasaaren rantojen raivaus tehdään palkkatuella, täsmennetään Kestävän kehityksen keskuksesta.

Yle Oulu kertoi 11. huhtikuuta, että Kestävän kehityksen keskus aloittaa Hietasaaren rantojen raivaamisen vielä tänä keväänä. Alueelle tehdään perusteellinen kasvojen kohotus. Kunnostuksen tekevät pitkäaikaistyöttömät.

Sitä ei kuitenkaan tehdä kuntouttavana työtoimintana, vaan palkkatuella.

– Päätyön tulevat tekemään palkkatyössä olevat ammattilaiset. Meillä on tällä hetkellä palkattuna kolme puutarhuria ja lisäksi Kestävän kehityksen keskuksen projektipäällikkö on sekä puutarhuri että suunnitteluhortonomi, kertoo yhdistyksen taloudenhoitaja Seppo Vaaraniemi.

Palkkatuella työllistetään 250

Yhdistyksellä on tällä hetkellä palkattuna ainakin yksi metsuri ja heitä ollaan myös ottamassa lisää.

Kesäkuun alussa alkavassa Euroopan sosiaalirahaston hankkeessa on määrä työllistää palkkatuella noin 250 henkilöä.

– Palkkatuella palkatut saavat työehtosopimuksen mukaisen palkan. Alkuvaiheessa kuntouttavassa työtoiminnassa olevat hoitavat esimerkiksi risujen kantamista. Samalla he saavat sekä metsätöihin että puutarhanhoitoon liittyvää koulutusta alan ammattilaisilta.

– Yhtään kuntouttavassa työtoiminnassa mukana olevaa ei pakoteta töihin Hietasaareen. Jokainen kuntouttavassa työtoiminnassa oleva pääsee palkkatukityöhön, mikäli haluaa ja omaa siihen edellytykset, listaa Vaaraniemi.

Kantelu aluehallintovirastoon

Tasavallan harjoittelijat ja Tukityöllistetyt THT ry on tehnyt hallintokantelun Pohjois-Suomen aluehallintovirastolle Kestävän kehityksen keskuksen Hietasaari-hankkeesta ja on ollut huolestunut kuntouttavan työtoiminnan tekemisestä sen yhteydessä.

THT haluaa, että aluehallintovirasto valvovana viranomaisena tutkii onko hankkeessa huomioitu kuntouttavaa työtoimintaa koskevan lain sekä sosiaali- ja terveysministeriön ohjekirjeen vaatimukset.

– On vain hyvä, että tämäkin asia selvitetään, toteaa Vaaraniemi.

Tavoitteena uudet keskukset

Voittoa tavoittelematon kolmannen sektorin Yritetään yhdessä ry:n ydinajatuksia ovat syrjäytymisen ehkäiseminen, työllistäminen ja kestävä kehitys. Yhdistys toimii omistamissaan tiloissa Oulun Välivainiolla Kestävän kehityksen keskuksessa.

Yli 30 vuotta toiminut yhdistys tarjoaa töitä ihmisille, joiden työllistyminen avoimille työmarkkinoille on haastavaa. Palkkatukityöllistämisen lisäksi yhdistys tarjoaa harjoittelu- ja työelämävalmennuspaikkoja.

Yhdistyksellä on useita yrityksiä yhteistyökumppaneina ja tarkoituksena on työllistää pitkäaikaistyöttömiä yhteistyöyritysten vakituisiksi työntekijöiksi, lisätä nuorten työkokemusta sekä ylläpitää työllistettyjen työkykyä ja ammattitaitoa.