”Yliopistolla on myös yhteiskuntavastuu” – entinen opetusministeri tuomitsee Savonlinnan yliopistokampuksen lakkautuksen

Entinen opetusministeri, SDP:n kansanedustaja Jukka Gustafsson ei hyväksy Itä-Suomen yliopiston hallituksen päätöstä sulkea Savonlinnan kampus. Gustafsson käänsi yliopiston pään vuonna 2011 ja katsoo, että niin voidaan tehdä nytkin.

Kotimaa
Savonlinnan yliopistokampuksella palavat muistokynntilät.
Savonlinnan yliopistokampuksella palavat muistokynntilät.Paavo Koponen / Yle

Jukka Gustafssonin mukaan Suomessa harjoitettavassa kansallisessa koulutuspolitiikassa voidaan ja pitää tarkastella yhteiskunnan kokonaisetua. Tätä taustaa vasten opettajankoulutuksen mahdollinen siirto Savonlinnasta Joensuuhun tulee yhteiskunnan kokonaisedun kannalta kyseenalaiseksi. Opetusministerinä vuonna 2011 Gustafsson osoitti Savonlinnan kampukselle ministeriönsä strategisia kehitysrahoja.

– Perehdyin erittäin perusteellisesti Savonlinnan opettajakoulutukseen ja se oli kaikilla mittareilla erittäin laadukasta ja hyvää. Tilanne ei ole mennyt ainakaan huonompaan suuntaan vaan päinvastoin. Olen surullinen jos se siltä loppuu, sanoo Gustafsson.

Yliopistojen ja opetusministeriön tulosneuvottelut käydään toukokuussa. Silloin on mahdollista vaikuttaa yliopiston hallituksen päätökseen.

– Jos opetusministeriöllä ja opetusministerillä on halua asiaan vaikuttaa yleisillä koulutus- ja yhteiskuntapoliittisilla perusteilla, niin toki se on mahdollista. Kyllä yliopistolainkin mukaan yliopistoilla on myös alueellinen kansallinen tehtävä, joka korostaa sitä, että yliopistoilla on myös yhteiskuntavastuu. Minä luen ja tulkitsen tämän sillä tavalla, Gustafsson toteaa.

Yliopistoilla on autonomia, mutta myös yhteiskuntavastuu.

– Tutkimuksen vapaus pitää yliopistoilla olla. Se on olennainen osa autonomiaa. Se ei tarkoita sitä, että jos yliopisto tekee hetkellisten omien intressien mukaan päätöksiä, niin sitä pitää opetus- ja kulttuuriministeriön vain katseella seurata. Minä en opetusministerinä seurannut, vaan perehdyin asiaan ja myötävaikutin asiaan ministeriön strategisilla kehitysrahoilla, Gustafsson kertoo.

Hallituspuolueiden kansanedustajille kipeä asia

Savonlinnalaisten hallituspuolueiden kansanedustajille Keskustan Hanna Kososelle ja Perussuomalaisten Kaj Turuselle asia on kipeä. Molemmat korostivat vaalikampanjoissaan Savonlinna yliopistokampuksen turvaamista. Nyt lupausten lunastaminen on tiukassa, yliopistolain määrittämän autonomian vuoksi.

– Minusta tämä on kestämätön tilanne. Ongelma on vuonna 2010 voimaan tullut yliopsitolaki ja siihen sisätyvä autonomia, se oli virhe. Nyt nelivuotiskausittainen erillisrahoitus ei yliopistolle kelpaa, vaan halutaan pysyvä ratkaisu. Yliopiston hallituksella ei ole näytä olevan mitään käsitystä aluetaloudellisesta merkityksestä eikä heidän tarvitse kantaa vastuuta päätöksen vaikutuksista yhteiskunnalle ja veronmaksajille. Tilanne on kestämätön ja siihen pyritään vielä vaikuttamaan, sanoo Perussuomalaisten Kaj Turunen.

– Pääministeri on ollut todella sitoutunut tähän projektiin ja tämä on ollut hänelle todella tärkeä asia. Informoin häntä syksyllä ja tilanne on ollut hyvin tiedossa. En ole vielä antanut periksi tämän asian suhteen. Onhan yksi yliopiston lakisääteinen tehtävä yhteiskunnallinen vuorovaikutus. Meillä on aikaa vielä ministeriön tulosneuvottelujen loppuun toukokuun puolelle ja uusia ideoita on, puolustelee Keskustan kansanedustaja Hanna Kosonen.

Myöskään Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine ei voi hyväksyä Itä-Suomen yliopiston hallituksen päätöstä.

– Tätä on mahdotonta hyväksyä Savonlinna kaupungin näkökulmasta. Päätös on kaupungin tulevaisuudelle traaginen. Uhkana on parintuhannen asukkaan menetys ja suuri aluetaloudellinen menetys. Sitä ei pysty kompensoimaan millään tavalla. Suomalaisille veronmaksajille on tulossa 130 miljoonan euron meno. Eletään kuitenkin demokraattisessa yhteiskunnassa ja maan hallituksella on toimivalta ja välineet puuttua tähän. Hallituksessa ainakin Keskustan ja Perussuomalaisten ministeriryhmältä on tuki sille, että Savonlinnassa jatkuu opettajankoulutus, sanoo kaupunginjohtaja Jane Laine.

Kansanedustaja Kaj Turusen puheenvuoro korjattu: "Olimme hyväksymässä yliopistolakia 2011, mikä oli virhe". Po. "Ongelma on vuonna 2010 voimaan tullut yliopistolaki ja siihen sisältyvä autonomia, se oli virhje". 14.4.2016 klo 13:36.