Suomen Uber lupaa tukea kuljettajia

Kuljetuspalveluja välittävä Uber sanoo katsovansa rauhassa meneillään olevat oikeusjutut, joissa yhtiön palvelua käyttäviä kuljettajia on tuomittu luvattomasta taksiliikenteestä. Yhtiön Suomen-maajohtajan mukaan kuljettajia tuetaan, mutta ei kerro miten.

A-studio
Uutisvideot: Yle tutustui Uber-kyytiin
Uutisvideot: Yle tutustui Uber-kyytiin

A-studiossa vieraillut maajohtaja Joel Järvinen painottaa tiukasti, että yhtiön palvelussa ei ole kyse taksitoiminnasta. Siksi kuljettajilta ei ole edellytetty minkäänlaisia lupia, eikä lupa-asiaa myöskään ole otettu esille rutiininomaisesti kuljettajainfoissa.

– Mutta toki tämä kysymys nousee esille ja siitä keskustellaan tilaisuudessa silloin kun on tarpeenmukaista. Ja toki me otamme nämä tuomiot huomioon niissä keskusteluissa, joita käydään kuljettajien kanssa jatkossa.

Joel Järvinen
Uber Finlandin maajohtaja Joel Järvinen odottaa kuljetuspalveluja koskevan lainsäädännön selkiytyvän pian.Yle

Uusia oikeusjuttuja tulossa

Kaksi Uber-kuljettajaa on tuomittu oikeudessa luvattoman taksiliikenteen harjoittamisesta sakkoihin ja menettämään valtiolle rikoksen tuottaman taloudellisena hyötynä tuhansia euroja. Toinen heistä on ilmoittanut valittavansa hovioikeuteen. Lisäksi kymmeniä tapauksia on mahdollisesti tulossa oikeuskäsittelyyn.

Järvinen kertoo, että yhtiö auttaa kuljettajia.

– Autamme kuljettajia niissä tilanteissa, kun heille tulee ongelmia. Miten, se on meidän ja kuljettajien välinen asia. Katsotaan ensiksi, mikä on korkeamman oikeuden päätös. Sitten katsotaan miten asiassa voidaan mennä eteenpäin.

Järvinen odottaa liikenne- ja viestintäministeriössä lakivalmistelussa olevan liikennekaaren selkeyttävän tilannetta. Siinä tarkastellaan uudelleen ainakin nykyistä taksiliikennelakia, mikä saattaa muuttaa kyydinvälityspalvelujenkin asemaa.

– Minun mielestäni tästä on täysin ennenaikaista puhua. Tuomioiden lainvoimaisiksi tulo voi olla vasta vuoden, kahden päästä ja digitalisaatio liikennekaarihankkeen puitteissa tulee etenemään vielä tämän vuoden puolella.