1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

EU-parlamentti haluaa suitsia rikkaruohomyrkky glyfosaatin käyttöä

EU-parlamentti haluaa päätöksellään tiukempia rajoituksia sille, missä ja miten kasvimyrkyissä käytettävää glyfosaattia voidaan käyttää. WHO ja Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto ovat eri mieltä glyfosaatin mahdollisesta syöpäriskistä.

Greenpeacen edustajat osoittavat mieltään Eu-komission edessä glysofaatteja vastaan. Kuva: Julien Warnand / EPA

Euroopan parlamentti ilmaisi keskiviikkona kantansa EU-komission ehdotukseen jatkaa rikkakasvimyrkyissä käytettävän glyfosaatin käyttölupaa Euroopassa. Parlamentti haluaa huomattavasti tiukempia rajoituksia glyfosaatin käytölle kuin komissio.

EU-komissio on ehdottanut, että glyfosaatin käyttölupaa jatkettaisiin 15 vuodella, mutta parlamentin päätöslauselmassa vaaditaan lupa-ajan rajoittamista seitsemään vuoteen. Nykyinen lupa umpeutuu kesäkuussa ja komission ehdotus mahdollistaisi glyfosaatin käytön vuoteen 2031 saakka.

Parlamentti totesi muun muassa, että glyfosaatin käyttö tulisi sallia vain ammattilaisille. Sen käyttö yleisissä puistoissa ja puutarhoissa tai leikkikentillä tulisi parlamentin mukaan kieltää.

Päätöslauselmassaan parlamentti pyytää komissiota toimittamaan uuden ehdotuksen asiasta. Parlamentti myös haluaa komission varmistavan, että glyfosaatin myrkyllisyydestä tehdään riippumaton arviointi.

WHO: "Mahdollisesti karsinogeenista"

Glyfosaatin on epäilty aiheuttavan syöpää, mutta Maailman terveysjärjestö WHO ja Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto ovat asiasta erimielisiä.

Monsanto-yrityksen Roundup on maailman yleisin glyfosaattimyrkky. Kuva: Yle

WHO on luokitellut glyfosaatin "mahdollisesti karsinogeeniseksi ihmisille". Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto on puolestaan todennut, että glyfosaatti ei todennäköisesti aiheuta syöpää.

Glyfosaattia käytetään useissa eri rikkakasvimyrkyissä, esimerkiksi suositussa Roundup-kasvimyrkyssä. Glyfosaattia on käytetty torjunta-aineena vuodesta 1974. Sen jälkeen kun sen patentti vanheni vuonna 2000 useat yritykset ovat tuoneet glyfosaattia sisältäviä torjunta-aineita markkinoille. Euroopassa on myynnissä useita satoja glyfosaattia sisältäviä torjunta-aineita.

Päätöksen puolesta äänesti 374 parlamentaarikkoa ja sitä vastusti 225. Poissa oli 102 parlamentaarikkoa. Parlamentin kanta ei ole sitova.

Ympäristöjärjestöt haluavat kieltää glyfosaatin

Ympäristöjärjestöt ja muun muassa EU-parlamentin Vihreä edustajaryhmä ovat vaatineet glyfosaatin kieltoa. Saksalainen ympäristöjärjestö Umweltinstitut München ilmoitti helmikuussa, että se oli löytänyt glyfosaattijäämiä 14 maan suosituimmasta oluesta.

Saksan maatalousministeriö sanoi tiistaina olevansa samaa mieltä elintarviketurvallisuusviraston kanssa glyfosaatin vaarallisuudesta ja tukevansa aietta jatkaa kemikaalin käyttölupaa.

Elintarviketurvallisuusviraston selvitys glyfosaatista tarkasteli sitä vain yksittäisenä aineena, mutta myös komissio haluaa selvittää pitäisikö jotkin glyfosaattia sisältävät tuotteet kieltää sen vuoksi, miten muut ainesosat reagoivat sen kanssa.

Ranskan viranomaiset ovat sanoneet olevansa valmiit kieltämään rikkaruohomyrkyt, joissa on sekä glyfosaattia että erästä toista kemikaalia.

EU:n pysyvä kasvi-, eläin-, elintarvike- ja rehukomitea äänestää komission ehdotuksesta toukokuussa. Jos komitea ei pääse määräenemmistöpäätökseen asiasta, päätöksenteko jää komissiolle.