1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Verottaja hamuaa vielä Panaman papereita – OECD:n hätäkokous sopi maiden välisestä yhteistyöstä

Useiden eri maiden veroviranomaiset tapasivat Pariisissa Panaman tietovuodon vuoksi.

Kuva: Jakob Gruber / AOP

Suomen verottaja ei ole vielä onnistunut saamaan haltuunsa Panaman tietovuodon asiakirjoja, Verohallinto kertoo keskiviikkona pidetyn OECD:n hätäkokouksen jälkeen.

Verohallinnon ylitarkastajan Jani Juvan mukaan kokouksessa käytiin läpi, mitä tietoja eri maiden veroviranomaisilla on tällä hetkellä.

Kokouksessa Suomen Verohallinto kertoi, että se on pyrkinyt hankkimaan vuodettuja asiakirjoja eri lähteistä, mutta ei ole toistaiseksi saanut niitä.

– Olemme myös kansainvälisen yhteistyön kautta pyrkineet etsimään, mistä voisimme saada ne tiedot, mutta toistaiseksi se ei ole ollut tuloksellista, Juva sanoo Yle Uutisille.

Verohallinto ei kommentoi muiden maiden verottajien hallussa olevia tietoja.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) vetosi tiistaina Yleen, jotta vuodetut asiakirjat luovutettaisiin Verohallinnon ja poliisin tutkittavaksi. Ylellä ei kuitenkaan ole oikeutta luovuttaa aineistoa viranomaisille.

Eri maiden verottajat sopivat Pariisissa myös yhteisestä toimintasuunnitelmasta. Sen yksityiskohtia ei kerrota julkisuuteen, mutta Juvan mukaan suunnitelman puitteissa saatetaan miettiä pienemmissä ryhmissä tehtävää yhteistyötä.

Keskiviikon hätäkokous järjestettiin Australian veroviranomaisten aloitteesta. Suomen Verohallinnon mukaan kokouksia tulee vielä lisää, mutta seuraavan tapaamisen ajankohtaa ei ole vielä sovittu.