1. yle.fi
  2. Uutiset

Matti Vanhanen pyrkii presidentiksi: "Ei kaikki tykkää, jos olen innostunut"

Keskusta avaa presidenttipeliä. Puolueen presidenttiehdokas valitaan kesäkuun puoluekokouksessa, ja ensimmäisenä ehdolle tarjoutunut Matti Vanhanen on saanut oman Uudenmaan piirinsä tuen.

politiikka
Uutisvideot: Miten innostunut Matti Vanhanen on presidenttiehdokkuuden tuomasta haasteesta?
Uutisvideot: Miten innostunut Matti Vanhanen on presidenttiehdokkuuden tuomasta haasteesta?

Keskustan presidenttiehdokkaasta järjestetään esivaali, jos Vanhanen saa haastajia. Toistaiseksi muita ehdokkaita ei ole ilmoittautunut. Mahdollisen esivaalin järjestämisestä päättää runsaan viikon kuluttua kokoontuva keskustan puoluevaltuusto.

Keskusta on presidentinvaalissa liikkeellä etuajassa, sillä muut puolueet päättävät ehdokkaistaan vasta ensi vuonna, ja nykyinen presidentti Sauli Niinistö on luvannut paljastaa mahdolliset jatkohalunsa vasta ensi vuoden keväällä.

Keskustan johto on perustellut aikaista liikkeellelähtöä sillä, että presidenttiehdokkaan valitsee puoluekokous ja viimeinen varsinainen puoluekokous ennen presidentinvaalia on kesäkuussa 2016.

Mitä tekee Paavo Väyrynen?

Näin pitkän presidentinvaalikampanjan on keskustan ehdokkaista tehnyt viimeksi Paavo Väyrynen, joka haastoi vuoden 1988 vaaleissa silloisen presidentin Mauno Koiviston asettumalla ehdokkaaksi kesällä 1986, vajaa vuosi ennen eduskuntavaaleja.

Tällä kertaa keskustan pitkän presidentinvaalikampanjan voi nähdä puolustautumisena Paavo Väyrysen uutta kansalaispuolue-hanketta vastaan.

Kolme kertaa keskustan presidenttiehdokkaana ollut Väyrynen on tosin ilmoittanut, että tällä kertaa hän tukee Sauli Niinistön jatkokautta. Mieli saattaa matkan varrella kuitenkin vielä muuttua.

Vanhanen haluaa ulkopolitiikan johtajaksi

Keskustan eduskuntaryhmää johtava Vanhanen oli pääministerinä vuosina 2003-2010. Presidenttiehdokkuudesta hänellä on kokemusta vuodelta 2006. Hän keräsi runsaat 560 000 ääntä mutta hävisi sekä Tarja Haloselle että Sauli Niinistölle.

Presidenttiehdokkaaksi Vanhasta vetää halu johtaa Suomen ulkopolitiikkaa. Hän hieman ujostelee innostustaan presidentin tehtävään.

– Ei kaikki tykkää, jos minä sanon, että olen innostunut, mutta olen erittäin hyvin motivoitunut.

Vanhanen ei pyri pirusti presidentiksi

Vanhanen näyttää ottaneen oppia valtioneuvos Johannes Virolaisesta, joka ilmoitti vuoden 1982 presidentinvaalin alla ”pyrkivänsä pirusti presidentiksi”.

Vanhasen mukaan hänen politiikassa saamastaan kokemuksesta monet osat kytkeytyvät ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaan.

– Tällä hetkellä eletään erittäin mielenkiintoista aikaa. Maailma ympärillä monella tapaa rakoilee ja haluan antaa oman panokseni tähän keskusteluun, Vanhanen perustelee ehdokkuuttaan.

Marraskuussa 1955 keskelle kiihkeää presidentinvaalitaistelua syntyneellä Vanhasella on myös keskustan presidenttiehdokkaaksii sopivat etunimet: Matti Taneli. Samat nimet antoi muuan Urho Kekkonen kaksoispojilleen vuonna 1928.

Lue seuraavaksi