1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Suomen taloudessa elpymisen merkkejä – vienti takkuaa yhä

Suomen talous osoittaa lieviä toipumisen merkkejä. Talous kääntyi kasvuun jo viime vuonna ja teollisuustuotantokin kasvoi helmikuussa. Tuorein ennuste on luvassa tänään, kun valtiovarainministeriö kertoo oman näkemyksensä talouden tilasta.

talous
Vuosaaren satama Helsingissä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomen talous on viime vuosina lähinnä rypenyt taantumassa tai polkenut paikoillaan. Nyt asiantuntijat näkevät toipumisen merkkejäkin.

– No, kyllä tässä pieniä positiivisia signaaleja on, mitkä Tilastokeskuskin jo vuoden 2015 osalta hiukan varmensi eli viime vuonna alustavien tietojen mukaan talous kasvoi 0,5 prosenttia, valtiovarainministeriön suhdanneyksikön päällikkö Mika Kuismanen sanoo.

– On totta, että meidän vienti ei vedä vieläkään, mutta sitten toisaalta kotimainen kysyntä, yksityinen kulutus ja yksityiset investoinnit on suhdannetilanteeseen nähden aika vahvoja, Kuismanen täsmentää.

Valtiovarainministeriö: Lukuja ei tarvinnut laskea alaspäin

Suomi ei ole oikein pysynyt edes muun euroalueen vauhdissa. Ja kasvu on pysynyt varsin kituliaana myös muissa euromaissa. Valtiovarainministeriö julkistaa iltapäivällä oman tuoreen suhdanne-ennusteensa. Lukuja ei ole kuulemma tarvinnut laskea alaspäin.

Edellinen ministeriön ennuste on joulukuulta, ja sen mukaan talous kasvaa tänä vuonna runsaan prosentin vauhtia. Taloustutkimuslaitokset Etla ja PT päätyivät samansuuntaiseen arvioon viime kuussa.

Suomen vienti sen sijaan ei vielä vedä, mutta teollisuustuotanto kasvoi jo helmikuussa 1,5 prosenttia vuoden takaisesta. Positiivista on sekin, että työttömyys ei ole karannut käsistä.

Työttömyysasteen ennustetaan yleisesti pysyvän tänä vuonna reilussa yhdeksässä prosentissa. Eikä suurta muutosta ennusteeseen ole luvassa ministeriöstäkään.

"Kitkuttavaa kasvua vuosi-puolitoista ainakin"

Talous kääntyi kasvuun jo viime vuonna ja teollisuustuotantokin kasvoi helmikuussa. Vienti sen sijaan laskee yhä.

– Positiivisempaan suuntaan ollaan menossa, mutta kyse on nimenomaan siitä että ei tässä mitään kasvuryöppyä tule tapahtumaan, Kuismanen summaa.

– Tämä tulee olemaan tällaista hidasta kitkuttavaa kasvua vielä seuraavat vuosi-puolitoista ainakin.

Lue seuraavaksi