Aivoihin istutettu siru auttaa halvaantunutta miestä käyttämään kättään – video

24-vuotias Ian Burkhart halvaantui sukellusonnettomuudessa kuusi vuotta sitten. Nyt hänen aivoissaan on sensoreita, jonka avulla tietokoneohjelmisto lukee aivojen antamia käskyjä ja välittää ne käden lihaksille.

tiede
Uutisvideot: Halvaantunut mies voi käyttää kättään aivoistutteen avulla
Uutisvideot: Halvaantunut mies voi käyttää kättään aivoistutteen avulla

Aivoistutteen ansiosta neliraajahalvaantunut amerikkalaismies voi jälleen liikuttaa oikeaa kättään.

Ohiolainen Ian Burkhart pystyy tarttumaan pulloon, kaatamaan sen sisällön mukiin, pitelemään hammasharjaa ja pyyhkäisemään luottokortin lukulaitteen läpi. Hän voi pelata vaikkapa Guitar Hero -videopeliä.

Burkhart, 24, pystyy näihin asioihin kuitenkin vain muutamien tuntien ajan viikossa, laboratoriossa. Siellä hänen päähänsä on kytketty aivosignaaleja tulkitseva laite ja käteen leveä elektrodipanta, joka käskyttää lihaksia toimimaan.

– Kun pystyin liikuttamaan kättäni ensi kerran, se oli iso shokki. Siinä vaiheessa se ei ollut liikkunut kolmeen ja puoleen vuoteen. Nyt oikeastaan odotankin sen liikkuvan, Burkhart kertoo Ohion osavaltion yliopiston (siirryt toiseen palveluun)julkaisemassa haastattelussa.

Hankkeen ulkopuoliset amerikkalaistutkijat ovat kuvailleet Burkhartin saavuttamia tuloksia lupaaviksi.

Mursi niskansa sukellusonnettomuudessa

Burkhart mursi niskansa sukellusonnettomuudessa noin kuusi vuotta sitten ja halvaantui rinnasta alaspäin. Hänellä on jonkin verran tuntoa olkapäissä ja hauiksissa, mutta muuten kädet ovat täysin halvaantuneet.

Me vain salakuuntelemme muutamia neuronien välisiä keskusteluja ja yritämme tulkita, mistä ne puhuvat.

Tutkija Chad Bouton

Kaksi vuotta sitten hänen aivoihinsa asennettiin herneen kokoinen siru, joka monitoroi aivotoimintaa oikeaa kättä ohjaavalla alueella. Laboratoriossa päähän kytketty laite välittää sirun signaalit tietokoneelle, joka tulkkaa, mitä Burkhart haluaa kädellään tehdä. Viesti singahtaa lihaksille millisekunneissa.

– Me vain salakuuntelemme muutamia neuronien välisiä keskusteluja ja yritämme tulkita, mistä ne puhuvat, kokeellista laitteistoa kehittänyt tutkija Chad Bouton selitti uutistoimisto AP:lle.

Laitteisto ikään kuin ohittaa vaurioituneen selkäytimen, joka toimisi normaalisti viestinviejänä aivojen ja käden välillä.

Tutkijat haaveilevat langattomasta laitteesta

Tutkijat toivovat pystyvänsä kehittämään laitteistoa siten, että sitä voisi käyttää myös kotona. He visioivat siitä arkielämän apulaista Burkhartin kaltaisille selkäydinvammoista kärsiville henkilöille.

– Ehkäpä joidenkin vuosien päästä meillä voisi olla langaton järjestelmä, jonka avulla Ianin tapaiset potilaat voisivat liikuttaa kättään ja käsivarttaan, aivokirurgi Ali Rezai Ohion osavaltion yliopistosta sanoi AFP:lle.

Burkhartin on joutunut harjoittelemaan käden liikuttamista paljon, ja edelleenkin se on kankeaa. Hän hallitsee tällä hetkellä kuusi erilaista käden liikettä.

– Suurin haave olisi, että saisin molemmat käteni toimimaan täysin. Silloin voisin olla paljon itsenäisempi, ei tarvitsisi olla riippuvainen muista tavallisissa päivittäisissä askareissa, joita normaalisti pitää itsestäänselvyyksinä, Burkhart sanoo.

Burkhartin tapauksesta kerrotaan tiedelehti Naturessa julkaistussa artikkelissa (siirryt toiseen palveluun), jonka tekijöihin Bouton ja Rezai kuuluvat.

Lähteet: AP, AFP, Reuters