Helsingin eläinsuojeluyhdistystä uhkaavat sakot – yhä puutteita työoloissa

Etelä-Suomen aluehallintovirasto uhkaa Helsingin eläinsuojeluyhdistystä Hesyä uhkasakoilla, ellei yhdistys korjaa työntekijöidensä työoloja. Työntekijät ovat jo pitkään kertoneet epäasiallisesta kohtelusta. Yhdistys on keskellä johtajakriisiä.

Kotimaa
Kuvan etualalla valkoinen kissa makoilee ja katsoo suoraan kameraan.
Juha Kemppainen / Yle

Aluehallintoviraston työsuojelutarkastajien mukaan Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen Hesyn pitää korjata työntekijöidensä työolot 60 päivässä, muuten Hesyä uhkaa 8 000 euron sakko. Työsuojelutarkastajat kävivät Hesyssä maaliskuun alussa. Työolojen kohentamiseen on aikaa toukokuun loppuun.

Työsuojeluviranomaiset ovat vierailleet Hesyssä aikaisemminkin ja totesivat nyt, että työolot eivät ole kohentuneet. Asiasta uutisoi Ylen ruotsinkielinen Huvudstadsregion.

Aluehallintoviraston 13.4.2016 päivätty työsuojelutarkastus on karua luettavaa: Työntekijät kertovat kokeneensa häirintää ja epäasiallista kohtelua.

Työntekijöiden mukaan epäasiallinen kohtelu on ollut uhkaavaa käytöstä, huutamista, mykkäkoulua ja epäasiallista tapaa puhua, mikä on koettu ammattitaitoa halventavana. Myös "savustamista ulos" on koettu. Työterveyshuollon arvion mukaan työpaikan tilanne on vakava ja terveyttä vaarantava.

Lisäksi muun muassa palkanmaksussa ja työajan seurannassa on ollut epäselvyyksiä.

Työntekijät: Hallituksen riitely taustalla

Työntekijöiden mielestä hallituksen riitely on nostanut työyhteisöön epävirallista vallankäyttöä, mikä mahdollistaa epäasiallisen käytöksen ja epätasa-arvoisen kohtelun työpaikalla.

Hesyn vuosikokouksessa on tarkoitus valita riitaiselle ja erilaisissa epäselvyyksissä vellovalle yhdistykselle uusi puheenjohtaja. Varakkaassa yhdistyksessä on meneillään valtataistelu. Hallituksen edellinen puheenjohtaja ja toiminnanjohtaja jättivät Hesyn jo ennen joulua.

Helsingin kaupunki päätti viime viikolla vetää tukensa HESY:ltä. Yhdistykselle on myönnetty avustusta viime vuosina 13 000 - 14 000 euroa vuosittain, mutta tänä vuonna tuki pudotetaan nollaan. Taustalla ovat muun muassa toimintaan liitetyt talousepäselvyydet.

Uutista on päivitetty kello 11.05. yksityiskohdilla työsuojelutarkastuksen raportista.