Soivatko tai piippaavatko korvasi? Syy voi olla lihasten kireydessä

Joskus korvien tinnitusmainen ääni johtuu lihasjumeista, kertovat ylilääkäri ja fysioterapeutti. Silloin voi käydä niin, että äänioireet lisääntyvät juuri, kun olisi aika rentoutua tai nukkua.

korvat
Nainen venyttelee.
Kova niskakireys voi aiheuttaa ongelmia kuulossakin.Juha-Pekka Inkinen / Yle

Niskat ja hartiat jumissa, päätä kiristää ja korvissa suhisee tai piippaa. Kuulostaako tutulta? Lihasjäykkyyden aiheuttamiin kuuloharhoihin on toimessaan törmännyt liikunta- ja urheilufysioterapeutti Riina Kukkonen Kajaanista.

– Omassa työssäni olen jonkin verran tavannut tällaisia tapauksia. Silloin henkilöllä kuuluu tinnittävää ääntä korvasta. Se voi tulla jommastakummasta korvasta, ja yleensä vaiva on vain toisessa korvassa. Ääni voi olla inisevä tai pistävä, Kukkonen sanoo.

Vaiva on varsin yleinen, vahvistaa Antti Mäkitie, korva-, nenä- ja kurkkutautien professori Helsingin yliopistossa ja ylilääkäri Hyksin korva-, nenä- ja kurkkutautien klinikalla.

– Se on loogista, koska niska-hartiaseudun lihakset kiinnittyvät kallonpohjaan ja korvan lähistölle. Osittain taustalla voi olla myös verenkierrollisia syitä. Silloin niska-hartiaseudun lihasjännitykseen kuuluu verenkierrollisia häiriöitä, jotka voivat heijastua huminana, kertoo Mäkitie.

Jos kyseessä on lihaksiston oire, se on todennäköisesti myös hoidettavissa.

Riina Kukkonen

Tinnitus on laaja käsite, johon kuuluvat kaikenlaiset ylimääräiset äänet piippauksesta huminaan.

– Lihaksisto on aikamoisen monimutkainen koneisto, ja jännitystilat voivat eri mekanismeilla heijastua kuuloaistimuksiksi.

Tinnitusoireet (siirryt toiseen palveluun) kannattaa toki ensisijaisesti tarkistuttaa lääkärillä, toteaa liikunta- ja urheilufysioterapeutti Kukkonen. Korvat voivat nimittäin soida myös kovan äänen tai metelin aiheuttaman vaurion tuloksena.

Niskan ja korvien seudun lihaskireyksien aiheuttamista äänioireista taas pääsee eroon oikeanlaisella käsittelyllä, Kukkonen kertoo. Esimerkiksi jumppaliikkeet voivat auttaa palauttamaan selän ja niska-hartiaseudun lihaksiin oikean toiminnan.

Samoin purentalihasten käsittely voi auttaa. Professori ja ylilääkäri Mäkitie toteaa myös, että fysioterapia tai omakohtaiset lihasharjoitukset voivat lieventää oireita.

Nainen seisoo liikenteen edessä sormet korvien päällä.
Nadja Mikkonen / Yle

Korvien kutinakin voi olla oire

Varsinaiseen tutkimustietoon häiriöäänien ja lihaskireyden välillä liikunta- ja urheilufysioterapeutti Kukkonen ei ole törmännyt, mutta silloin tällöin ammattilaisen pakeille tulee asiakkaita, joiden korvissa kuuluviin ääniin auttaa lihasten käsittely asiantuntijan kanssa.

– Tällaisiin tapauksiin on usein yhteydessä jonkinlainen päänsärkyoire ja purentalihasten ongelmia. Purennassa voi olla ongelmana, että hammaspinnat eivät kohtaa toisiaan kunnolla, tai toinen puoli leukanivelestä on löysä ja toinen taas ylikireä, Kukkonen sanoo.

Sitä kautta voi syntyä voimakas leuan ja kaulan alueen lihasten kireystila, joka näkyy esimerkiksi jatkuvana hampaiden painamisena yhteen. Se voi ylikiristää leuan ja ohimon lihakset niin, että se voi vaikuttaa korvaan. Oireet voivat Kukkosen mukaan olla muitakin, kuin häiriöääniä korvissa.

Lihaksisto on aikamoisen monimutkainen koneisto, ja jännitystilat voivat eri mekanismeilla heijastua kuuloaistimuksiksi.

Antti Mäkitie

– Joskus asiakas on sanonut, että korvia kutittaa, hän sanoo.

Oireet eivät sinänsä ole vaarallisia, mutta nopea ammattilaisavun hankkiminen voi vähentää hoitokertoja, Kukkonen toteaa. Korvien soiminen voi hänen mukaansa hoitamattomana jatkaa kierrettä, jossa soimisen takia nukkumattomat yöt lisäävät lihasten kiristystilaa.

Kiristyksestä ja jumeista johtuvasta korvien soimisesta ja tinnitusoireista voi siis joskus päästä eroon, kertoo Kukkonen. Kuulemiseen liittyvissä oireissa kannattaa Kukkosen mukaan ensin hakeutua korvalääkärille, mutta jos oire ei sitä kautta ratkea, voidaan tutkia lihaksien ja rangan toimivuutta.

– Jos kyseessä on lihaksiston oire, se on todennäköisesti myös hoidettavissa.