Ilotulitteet aiheuttavat harvoin silmävammoja – autotalli ja puutarha vaarallisimmat paikat silmälle

Entisaikoina silmävammoja syntyi maatiloilla lehmänsarven iskemistä ja AIV-rehua käsiteltäessä. Sitten salibandy löi itsensä läpi ja sairaalat hoitivat silmiä, joihin salibandypallo oli iskeytynyt. Nykyään silmävammat syntyvät useimmiten vapaa-ajalla autotallissa rälläköidessä, puutarhatöissä tai risusavotassa. Suuresta mediahuomiosta huolimatta ilotulitteet aiheuttavat silmävammoja vain harvoin.

terveys
Silmä lähikuvassa.
Tero Kyllönen / Yle

Silmävammat ovat vähentyneet rajusti viimeisen parinkymmenen vuoden aikana suojalasien mutta myös silmälasien käytön yleistyttyä. Silmälasit suojaavat tänä päivänä tehokkaasti silmiä, koska muovilinssit ovat erittäin kestäviä, kertoo Keski-Pohjanmaan keskussairaalan silmäyksikön ylilääkäri Visa Korkatti.

Nykyään silmävammoja sattuu eniten vapaa-ajalla. Määrät vaihtelevat vuodenaikojen mukaan: kevät- ja kesäaikana silmävammoja tulee enemmän kuin pimeinä talvikuukausina, koska silloin ihmiset puuhastelevat puutarhassa, tekevät remontteja ja ovat muutenkin aktiivisempia.

– Siellä, missä ihmiset vapaa-aikaansa viettävät, siellä silmävammojakin syntyy. Suurin meillä näkyvä silmävammaryhmä ovat autotalleissa rälläkällä metallia hioessa tulevat vammat, jolloin kuuma metallisuihku tulee silmään ja metallinpalanen palaa sarveiskalvoon kiinni, sanoo ylilääkäri Vesa Korkatti.

Vaikka suojalasien käyttö on yleistynyt, monelta kotiremonttimieheltä suojalasit kuitenkin unohtuvat, Korkatti harmittelee.

Lievät vammat yleisimpiä, "seurusteluvamma" voi aiheuttaa näönmenetyksen

Pääsääntöisesti silmävammat ovat lieviä. Ne ovat pinnallisia nirhaumia tai haavoja, jotka paranevat lääkityksellä, silmätipoilla tai ompelulla. Vakavia, silmän lävistäviä vammoja tulee vastaan harvemmin.

– Yks iso vammaryhmä ovat tällaiset pinnalliset sarveiskalvon nirhaumat, jotka voivat tulla esimerkiksi pihatöitä tehdessä: oksa raapaisee silmän pintaan tai metsässä kävellessä oksa voi osua silmään ja tehdä sarveiskalvon pinnallisen haavauman. Nämä ovat varsin yleisiä, kertoo ylilääkäri Visa Korkatti.

Sen sijaan vakavampia vammoja ovat nk. "seurusteluvammat" eli silmään kohdistuvat nyrkiniskut. Niihin törmätään aina aika-ajoin, vaikka Korkatti arvelee, että tällaiset vammat ovat vähentyneet.

Nyrkinisku silmään on aina jopa näköä uhkaava tilanne.

ylilääkäri Visa Korkatti

– Nämä potilaat ilmaantuvat poliklinikalle yleensä viikonlopun jälkeen, ja tietenkin kesäisin ja loma-aikoina näihin törmätään useammin. Nyrkinisku silmään on aina jopa näköä uhkaava tilanne. Nyrkinisku aiheuttaa usein silmäkuopanluun murtuman ja silmän tylpän vamman, ja sillä voi olla hyvin vakavat seuraukset.

Mediahuomiosta huolimatta silmän ilotulitevammat ovat melko harvinaisia. Koko maassa tapauksia on vuositasolla 10–20.

– Se tarkoittaa, että meidän kokoisessa sairaanhoitopiirissä tällaisia silmävammoja ei ole edes joka vuosi. En edes muista, milloin olisin viimeksi nähnyt ilotulitteen aiheuttaman silmävamman, Korkatti pohtii.

Visa Korkatti on työskennellyt toistakymmentä vuotta silmäyksikössä. Sinä aikana maatiloilla sattuneet silmävammat ovat hävinneet lähes kokonaan.

– Urani alkuaikoina olen vielä nähnyt joitakin lehmän sarven aiheuttamia vakavia silmävammoja, mutta nykyään näitä ei ole enää onneksi tullut vastaan.