Murskaava raportti: Chicagon poliisia vaivaa rakenteellinen rasismi

Poliisin pitää tehdä paljon töitä saadakseen mustien chicagolaisten luottamuksen takaisin, sanoo Chicagon poliisin toimintaa tutkinut työryhmä. Se antoi yli sata parannusehdotusta.

Ulkomaat
Pysäytyskuvassa pimeältä kadulta näkyy ihmishahmoja ja poliisiauto.
Poliisiauton kojelautaan asennettu kamera tallensi tapahtumat lokakuisella kadulla vuonna 2014. Chicagon poliisilaitos / EPA

Chicagon poliisia vaivaa rakenteellinen rasismi, todetaan keskiviikkona julkaistussa virallisessa raportissa.

Raportin mukaan tilastot näyttävät todeksi "sen laajasti levinneen käsityksen, että poliisi ei kunnioita värillisten ihmisten elämän pyhyyttä".

Niinpä mustien epäluuloisuus poliisia kohtaan on oikeutettua, ja poliisin on tehtävä paljon töitä saadakseen kaupunkilaisten luottamuksen takaisin, pormestari Rahm Emanuelin nimittämän työryhmän raportissa sanotaan.

Raportissa esiteltyjen tilastojen mukaan Chicagon poliisin viime vuosina ampumista ihmisistä 74 prosenttia on mustia, vaikka heitä on Chicagon asukkaista vain kolmannes.

Työryhmä alkoi selvittää poliisilaitoksen toimintatapoja sen jälkeen, kun valkoinen poliisi ampui mustan teinipojan viime vuonna. Tapaus nostatti mielenosoituksia ja vauhditti Yhdysvalloissa poliisiväkivallasta käytävää julkista keskustelua. Myös Yhdysvaltain oikeusministeriö on aloittanut tutkinnan Chicagon poliisin toiminnasta.

Loppuraportissaan työryhmä antoi yli sata ehdotusta poliisilaitoksen toimintatapojen parantamiseksi. Raportin tiivistelmän voi lukea täältä (siirryt toiseen palveluun).

Lähteet: AP, AFP