Simerockin järjestäjien tuomiot pysyivät hovissa

Kirjanpitorikoksesta ja veropetoksesta ehdolliseen vankeuteen Lapin käräjäoikeudessa tuomitut Samuli "Sime" Yliaska ja Jaakko Puolakka valittivat hovioikeuteen vedoten siihen, että he eivät tienneet festivaalin järjestämisen olevan veronalaista toimintaa. Rovaniemen hovioikeus oli Lapin käräjäoikeuden kanssa samaa mieltä siitä, että heidän olisi pitänyt ottaa selvää.

Kotimaa
Simerockin yleisöä.
Tapio Nykänen / Yle

Lapin käräjäoikeus antoi tuomionsa lokakuussa 2014. Puolakka tuomittiin törkeästä kirjanpitorikoksesta viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja Yliaska kirjanpitorikoksesta kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Rikokset koskivat Remu-yhdistyksen vuonna 2009 - 2010 järjestämää Simerockia. Puolakka toimi yhdistyksen puheenjohtajana ja Yliaska varapuheenjohtajana.

Molemmat valittivat hovioikeuteen vedoten siihen, että he eivät tienneet yhdistyksen olevan verovelvollinen eivätkä siksi ilmoittaneet yhdistystä arvonlisäverovelvollisten rekisteriin. Yliaska ja Puolakka sanoivat ajatelleensa festivaalin järjestämisen olevan yleishyödyllistä toimintaa ja sen veronalaisuus selvisi heille vasta jälkikäteen tehdyn verotarkastuksen yhteydessä. Miehet siis kiistivät toiimineensa tahallisesti veronvälttämistarkoituksessa.

Hovioikeus katsoo tuomiossaan, että Remu ry:llä ei ollut muuta toimintaa kuin Simerockin järjestäminen, ja Puolakan ja Yliaskan on täytynyt tietää, että yhdistys on toiminnassaan arvonlisäverovelvollinen. Puolakalla ja Yliaskalla oli velvollisuus ottaa selvää yhdistyksen verovelvollisuudesta, hovioikeus toteaa.