Epäily: Ruotsin lentoliikenteen seisauttanut aurinkomyrsky olikin Venäjän kyberhyökkäys?

Nato-lähteet kertovat norjalaiselle AldriMer-sivustolle, että Ruotsi uskoi olevansa kyberhyökkäyksen kohteena, kun tutkajärjestelmän häiriöt seisauttivat lentoliikenteen Etelä-Ruotsissa marraskuun alussa.

Ulkomaat
Kuva voimakkaasta auringonpurkauksesta.
Nasan SDO-observatorion ottama kuva voimakkaasta auringonpurkauksesta 12. heinäkuuta. Kuva on otettu sellaisella aallonpituudella, joka saa auringon näyttämään voimakkaan punaiselta.Nasa / SDO / AIA

Ruotsin viranomaiset varoittivat sotilasliitto Natoa käynnissä olevasta kyberhyökkäyksestä, kun suuri osa maan lentoliikenteestä seisahtui marraskuun 4. päivänä, kertoo norjalainen puolustussivusto AldriMer.no (siirryt toiseen palveluun).

Kaikki lentoliikenne Etelä-Ruotsista keskeytyi noin tunnin ajaksi tutkajärjestelmän häiriöiden vuoksi. Ruotsin ilmailuviraston mukaan voimakas aurinkomyrsky aiheutti häiriöt.

Ruotsi varoitti Natoa kyberhyökkäyksestä

Nimettöminä pysyttelevät Nato-lähteet kertovat AldriMerille, että Ruotsi antoi Natolle kaksi varoitusta kyberhyökkäyksestä. Ruotsi uskoi, että hyökkäyksen takana oli hakkeriryhmä, joka on aiemmin yhdistetty Venäjän sotilastiedustelupalvelu GRU:hun.

Ruotsin varoitukset Natolle antoi joko Ruotsin puolustusvoimien radiosignaalitiedustelulaitos (FRA) tai tiedustelu- ja turvallisuuspalvelu (MUST). FRA, MUST tai Nato eivät kommentoi tietoja AldriMerille eivätkä sanomalehti Aftonbladetille (siirryt toiseen palveluun), joka myös kirjoittaa asiasta.

Nato havaitsi Venäjän elektronista sodankäyntiä

AldriMer kertoo lisäksi, että samaan aikaan, kun Ruotsi uskoi olevansa kyberhyökkäyksen kohteena, Nato havaitsi Venäjän elektronista sodankäyntiä Itämerellä. Siihen olisi AldriMerin lähteiden mukaan kuulunut lentoliikenteen viestintäyhteyksien häirintää.

Signaali jäljitettiin suureen radiomastoon Venäjän Kaliningradissa, kertoo AldriMer.

Avaruustutkija epäilee aurinkomyrskyselitystä

Avaruustutkija piti Ruotsin ilmailuviraston selitystä tutkahäiriöiden syystä epätodennäköisenä jo marraskuussa, sillä aurinkomyrsky ei vaikuttanut mihinkään muihin maihin.

– Selitystä vastaan puhuu se, että se vaikutti vain Ruotsiin. Se ei myöskään ollut suuri avaruussäätapahtuma, vaan keskinkertainen, sanoi avaruusfyysikko Urban Brändström Avaruusfysiikan tutkimuslaitoksesta Kiirunasta Ruotsin radiolle (siirryt toiseen palveluun).

– Avaruussäävaroituksia annetaan viisiasteisella mittarilla, eikä keskiviikon myrsky yltänyt edes yhteen asteeseen.

Ruotsin ilmailuvirasto aloitti selvityksen tutkajärjestelmän häiriön syystä. Se ei ole vielä valmistunut.

_Korjattu 14.4 kello 14.35. Poistettu hakkeriryhmän edestä lyhenne APT (Advanced Persistent Threat). _