Kiina rankaisee yli 350:tä virkamiestä rokoteskandaalista

Rokotteita myytiin laittomasti eikä niitä säilytetty kylmässä, vaikka olisi pitänyt. Mediatietojen mukaan mustan pörssin kauppa ehti jatkua useita vuosia.

Ulkomaat
Parkuvalle lapselle pistetään rokotetta käsivarteen.
Kiinalaislapsi rokotettavana Hebeissä Kiinassa huhtikuussa 2015.Hao Qy / EPA

Kiina rankaisee 357:ää virkamiestä, jotka ovat olleet tekemisissä rokotteiden laittoman kaupan kanssa, kertoo Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua (siirryt toiseen palveluun). Xinhuan mukaan rangaistus voi olla esimerkiksi erotus tai alentaminen.

Kiinalaisia suututtaneen rokoteskandaalin vuoksi on toistaiseksi tehty 192 rikosilmoitusta ja 202 ihmistä on pidätetty tutkinnan aikana, Xinhua ja muut valtiolliset mediat kertoivat torstaina.

Lisäksi Kiina on ilmoittanut tiukentavansa rokotteiden varastoinnin ja jakelun valvontaa.

Viime kuussa paljastui, että mustassa pörssissä on myyty lähes 80 miljoonan euron edestä rokotteita, joita ei ollut pidetty asianmukaisesti kylmässä. Viranomaiset kertoivat, että rokotteet olivat siksi hyödyttömiä ja ne saattoivat aiheuttaa sivuvaikutuksia.

Xinhua kertoi tuolloin (siirryt toiseen palveluun), että laiton kauppa olisi alkanut jo vuonna 2011. Rokotekaupan pyörittämisestä epäillyt äiti ja tytär pidätettiin viime keväänä.

Laittomasti myytyjen rokoteannosten joukossa ei ollut Kiinan pakolliseen rokotusohjelmaan kuuluvia rokotteita vaan vapaaehtoisesti otettavia, niin kutsutun b-listan rokotteita. Näihin kuukuvat esimerkiksi vesikauhun ja hepatiitti B:n vastaiset rokotteet.

Kiinan hallitus on sanonut, että kaikki laittomasti eteenpäin myydyt rokotteet oli kuitenkin valmistettu asianmukaisesti, eivätkä ne voi aiheuttaa sairauksia.

Lähteet: AP