Auta pieniä potilaita virkkaamalla – nyt kerätään turvalonkeroita KYSin keskosvauvoille

Autamme Kuopion yliopistollista sairaalaa keräämään keskoslapsille lahjoitettavia virkattuja mustekaloja. Lapsille annetaan turvalonkeroita, jotta he eivät tarttuisi keskoskaapin tärkeisiin letkuihin.

ilmiöt
Keskoslapsi ja turvalonkero.
Kuukauden ikäisellä Nelli-vauvalla on jo monta erikokoista ja -väristä turvalonkeroa.

Vasta 830 gramman painoinen Nelli-vauva on saanut keskoskaappiin uuden ystävän. Se on pieni, värikäs ja turvallinen mustekala.

Myös Kuopion yliopistolliseen sairaalaan, jossa Nelliä hoidetaan, on saatu lahjoituksena keskosille tarkoitettuja virkattuja turvalonkeroita. Keskosille annetaan lonkeroita, jotta vauvat tarttuisivat niihin, eivätkä keskoskaapin tärkeisiin letkuihin.

– Pienillä keskosilla on halu tarrata johonkin. Usein ne ovat intubaatio- ja nenä-maha-letkut, joita me hoitajat pyritään mahdollisimman hyvin varjelemaan, kertoo KYSin sairaanhoitaja Nelli Berg-Väänänen.

Pienellä Nelli-vauvalla lonkeroita on jo useampia erikokoisia ja -värisiä. Hän on saanut ne lahjoituksena tädiltään.

Näin osallistut turvalonkerokampanjaan

Auttamisilmiö lähti liikkeelle Yle Porin kampanjasta, josta tulikin melkoinen hitti. Nyt myös Yle Kuopio on lähtenyt mukaan keräämään lonkeroita Kuopion yliopistolliseen sairaalaan.

Täältä löydät ohjeen turvalonkeron tekemiseen. Sairaalasta toivotaan, että materiaalina käytettäisiin esimerkiksi sekoitelankaa, joka ei nukkaa. Lisäksi virkattavan mustekalan tulisi kestää konepesu 60 asteessa.

Voit tuoda valmiin turvalonkeron Yle Kuopion toimitukseen osoitteeseen Kotkankallionkatu 12, Kuopio. Voit myös lähettää sen postilla osoitteeseen Yle Kuopio, PL 99, 70101 Kuopio.

KYSin vastasyntyneiden teho-osastolla on vuosittain yli 500 potilasta. Sairaanhoitaja Nelli Berg-Väänäsen mukaan mustekaloja voidaan myös lahjoittaa muille lastenosastoille.

– Rohkenisin väittää, että näitä ei voi tehdä liikaa, komppaa apulaisosastonhoitaja Päivi Pesonen.