1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kirjallisuus

Juha Itkosen kirottu sukupolvi

Romaani kytkeytyy samalla tavalla eri sukupolvien välisiin suhteisiin kuin yli kymmenen vuoden takainen romaani Anna minun rakastaa enemmän. Juha Itkosta kiinnostaa verrata suurten ikäluokkien suhdetta hänen omaan 1970-luvun puolivälissä syntyneitten sukupolveensa.

Juha Itkonen
Aamun kirja -haastattelussa Nadjan ja Sepon seuraksi sohvalle istahti kirjailija Juha Itkonen.

– On varmaan sukupolvia, jotka ovat tulleet huonompaankin aikaan työelämään kun minun sukupolveni. Suhteessa suuriin ikäluokkiin kaikkien nuorempien sukupolvien tilanne tuntuu erilaiselta. He kohtaavat nuorempina arvaamattomammin ja nopeammin muuttuvan maailman, Itkonen sanoo.

Palatkaa perhoset -romaanissa päähenkilöinä ovat Antti Salokoski, Leena Vaahtera ja hänen tyttärensä Suvi Vaahtera, josta tuli maailmailmankuulu laulaja Summer Maple. Antti ja Suvi ovat olleet nuoruudessa rakastavaisia.

– Molempien kirjojen keskeinen jännite on unelmointi. Suvi saavuttaa unelmansa, Antti ei ja kadehtii. Perheet ja unelmat ovat minulle tässäkin keskeisiä asioita, joista halusin kirjoittaa. Palatkaa perhoset on selkeästi jatko-osa, Itkonen kertoo.

Onnellisia perheitä romaanissa ei ole, muttei täysin onnettomiakaan.

– Rikkumatonta onnea on vaikea kuvata. Siksi minulle onnen sävyt ovat tärkeämpiä. Kirjan Suvikaan ei ole onnellinen, koska onnea ei voi unelmien toteutumisen kautta saavuttaa, Itkonen korostaa.

Romaanissa Itkonen kirjoittaa paljon myös rockmusiikista, koska se on hänen mielestään aina tarjonnut meille unelmia. Kuitenkin rock on Itkosen mukaan muuttunut ja joutunut kokonaan marginaaliin.

Palatkaa perhoset on erityisesti rakkausromaani.

– Tämä on tavallaan aika häikäilemätönkin rakkausromaani. Mutta se on myös realistinen nykyaikaa käsittelevä tarina, jossa ovat mukana unelmien ja sadun tasot, Itkonen luonnehtii.