1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Maisema avartuu Fennovoiman työmaalla – työmaarekisterissä jo yli 200 yritystä

Työt ovat täydessä käynnissä Pyhäjoen ydinvoimala-alueella Hanhikivenniemellä. Kesää kohti mentäessä väki lisääntyy. Meneillään tai kevään aikana on alkamassa urakoita 100 miljoonan euron arvosta.

Kuva: Fennovoima

Ydinvoimalatyömaan tuoma vauraus alkaa näkyä Pyhäjoen kuntakuvassa rakennustöinä ja maisemien avartumisena.  Työmaa-alue kilometrien mittaisen suoran yhdystien päässä on suljettu ulkopuolisilta ja siellä käy kuhina.

Työt ovat täydessä käynnissä Pyhäjoen Hanhikivenniemen ydinvoimalatyömaalla. Ennen laitoksen rakentamista alueelle rakennetaan infraa ja tukirakennuksia noin 400 - 500 miljoonan euron arvosta.

Meneillään tai kevään aikana on alkamassa urakoita 100 miljoonan euron arvosta.

Fennovoimalaiset muuttavat Pyhäjoelle 2020-luvulla

Fennovoimalla on tällä hetkellä lähes 300 työntekijää. Pyhäjoella heistä on 22.

Suomen tämän hetken suurin investointihanke työllistää laajasti ja vaikutus heijastuu laajasti myös työmaa-alueen ulkopuolelle.

Jouni Sipiläinen, rakentamisjohtaja

Pääosa henkilökunnasta muuttaa Pyhäjoelle 2020-luvun alussa. Valmis voimalaitos työllistää 450 - 500 henkilöä.

– Suomen tämän hetken suurin investointihanke työllistää laajasti ja vaikutus heijastuu laajasti myös työmaa-alueen ulkopuolelle, sanoo Fennovoiman rakentamisjohtaja Jouni Sipiläinen.

Työmaarekisterissä on 202 yritystä. Yrityksistä 195 on suomalaisia ja niistä 46 paikallisia.

Valtaosa Hanhikivenniemellä tehtävistä töistä on Rosatomin tytäryhtiö RAOS Projectin vastuulla. RAOS Projectin pääurakoitsija Pyhäjoella on Titan 2.

Fennovoiman vastaa infran ja erilaisten tukirakennusten toteutuksesta. Fennovoima myös valvoo kaikkia alueella tehtäviä töitä.

Keväällä työntekijöiden määrä kasvaa

Tällä hetkellä töitä tekee siellä 150 henkeä.

Titan 2 teettää varsinaisen voimalan rakentamisen edellyttämiä töitä. Ydinvoimala-alueen pintamaat on poistettu ja tilapäinen tie valmistunut alueen ympärille. Ydinvoimalan pääkaivannot on aloitettu ja betoniasemien valmistus on käynnissä.

Käynnissä on myös maanrakennustöitä sekä sähkö-, vesi- ja viemäröintitöitä.

Alihankkijoista Destia tekee reaktorirakennuksen maanrakennustöitä, Andament/HSK-Sähkö sähkötöitä, Ruskon Betoni toimittaa valmisbetonia ja Rakennusliike Sorvoja rakentaa koulutusrakennusta.

Kevättä kohden mennessä uusia urakoita alkaa ja työntekijämäärä työmaalla alkaa kasvaa.

Peruskuopan kaivua ja muita töitä

Tieyhteyksien sekä kunnallistekniikan rakentaminen jatkuu ja työmaa-aluetta tasataan. Ydinvoimalan ensimmäisen rakennuksen, koulutusrakennuksen työt ovat hyvässä vauhdissa.

– Seuraavaksi aloitetaan laitosalueen peruskuopan kaivaminen ja majoituskylän rakentaminen, kertoo työmaapäällikkö Antti Pasanen RAOS Project Oy:stä.

Kesällä valmistuu sosiaalitilat, työmaatoimisto ja ruokalarakennus. Kesällä myös aloitetaan tunneleiden ja satama-alueen rakennustyöt.

Sähköntuotanto on suunnitelmissa 2024

Fennovoima on tilannut Rosatomin AES-2006 -painevesireaktorilaitoksen avaimet käteen -periaatteella.

Laitoksen sähköteho on 1200 megawattia ja suunniteltu käyttöikä 60 vuotta. Tuotanto (9 TWh) kattaa noin puolet Suomen tämän hetken sähköntuonnista (18 TWh).

Säteilytyrvakeskus arvioi Fennovoiman vaiheittain täydentävää rakentamislupahakemusta ainakin vuoden 2017 loppuun asti. Myönteinen turvallisuusarvio on edellytys valtioneuvoston rakentamisluvan saamiselle.

Rakentamislupa tarvitaan varsinaisen voimalan rakentamiseen. Kaiken edeltävän työn voi tehdä ennen rakentamisluvan saamista.

Varsinaisen voimalaitoksen rakentamisen on määrä alkaa 2018 ja sähköntuotannon aloittaminen on suunnitelmissa aloittaa 2024.

Mediakierros laitosalueella - vastapuoli operoi toisaalla

Fennovoima esitteli Hanhikiven työmaata medialle torstaina. Paikalla oli toimittajia ja kuvaajia sekä Pohjois- että Etelä-Suomesta.

Seuraavaksi aloitetaan laitosalueen peruskuopan kaivaminen ja majoituskylän rakentaminen.

Antti Pasanen, työmaapäällikkö

Oman värinsä Pyhäjoen päivään toi Energy Tower -rakennuksen sisäänkäynnin töhrintä. Yön aikana joku oli käynyt sotkemassa sisäänkäynnin kirkkaanpunaisella maalilla. Kiinteistöhuollon miehet olivat aamulla siivoamassa sotkua, mutta ainakaan betonista maali ei ihan helpolla lähde.

Poliisi kävi aamulla toteamassa tapahtuneen. Ydinvoimaa ja ydinvoimalatyömaata koskeva ilkivalta on sen verran yleistä, että Raahen poliisilla on ydinvoimalan asioihin erikoistunut ryhmänsä.

Itse työmaa-alueelle on ulkopuolisten periaatteessa enää vaikea päästä. Vartioidulle rakennusalueelle voi mennä vain tarkkojen ennakkoturvatoimien kautta. Kahden ja puolen metrin aita ei tosin tunnu ydinvoiman vastustajia pidättelevän.

Pyhäjoella arvellaan, että ydinvoimaa vastustavien aktivistien toiminta olisi taas ilmojen lämmetessä kiihtymässä.