1. yle.fi
  2. Uutiset

​Pekka Ervasti: Persupressa

​Timo Soini ei pyri persujen presidenttiehdokkaaksi! Kuka muu muka, kysyy politiikan erikoistoimittaja Pekka Ervasti blogissaan.

Yle Blogit
Pekka Ervasti
Lassi Seppälä / Yle

Viimeksi tänään persupomo Timo Soini ilmoitti, ettei hän tunne viehtymystä kolmanteen yritykseen korkeimpaan poliittiseen tehtävään. Ensi järkytyksestä toivuttuaan suomalaiset ovat ryhtyneet käymään laajaa kansalaiskeskustelua siitä, kuka voisi olla perussuomalaisten seuraava presidenttiehdokas.

Sinänsä Soinin kanta on ymmärrettävä. Kaksi kertaa on tullut köniin presidentinvaalissa. Eivät ne kuitenkaan mitään heleniusmaisia täystyrmäyksiä olleet. Ensimmäisellä kerralla vuonna 2006 persupomo tavallaan löysi sisäisen agitaattorinsa ja koki valaistumisen: nousemalla raskassarjalaisten kanssa samaan kehään nousee itsekin raskassarjalaiseksi.

Tämä prosessi on nyt nostanut Soinin poliittisen uransa huipulle. Puolue on hallituksessa ja sen puheenjohtaja ministeri-Audin takapenkillä. Virkaiältään vanhin puoluejohtaja on resunnut arkipolitiikan mutapainissa sen verran pitkään, että ajatus mukavasta vihreästä oksasta vailla poliittisen kivireen vetämistä varmasti viehättää. Kyllä ulkoministeri aina suurlähettilääksi kelpaa.

Soinin poliittisen haudan ryöstäjät jo jakavat johtajan käätyjä keskenään

Mutta se presidenttiehdokas? Kenestä persut sellaisen tekevät? Tässä muutamia ehdotuksia.

Sampo Terho. ​Eduskuntaryhmän uutteralta puheenjohtajalta ei intoa ja pyrkyä puutu. Entinen meppi on solahtanut eduskuntaan sulavasti ja on ilmiselvästi päättänyt roikkua politiikassa vielä pitkään. Taitaa kuitenkin olla niin, että Terhon tavoite on Mäntyniemeä lähempänä. Jos ja kun Soini väistyy, perussuomalaiset tarvitsevat tietysti uuden puheenjohtajan. Terho on siinä kilpailussa taatusti mukana.

Jussi Niinistö. Puolustusministeristä on puhuttu Soinin valitsemana perintöprinssinä, mutta politiikassa valtaa ei anneta, se otetaan. Jäykkälavettisena ja jäyhän 1930-luvun mallisena poliitikkona Niinistö saattaa jököttää vielä lähtötelineissä, kun Soinin poliittisen haudan ryöstäjät jo jakavat johtajan käätyjä keskenään. Presidenttiehdokkaana Niinistössä olisi samaa räjähtävää dynamiikkaa kuin Kampin Alkon edessä seisovassa Paasikivi-monoliitissa.

Maria Lohela. Puhemies on jo valmiiksi tasavallan muodollisen hierarkian kakkospaikalla. Siihen hänet nosti Soinin mahtikäsky, mutta presidentinlinnaan tarvittaisiin jonkin verran enemmän ääniä. Lohelan poliittisfilosofisista linjasta emme hirveästi tiedä, muuta kuin että hänestä naisedustajien pitäisi esiintyä istuntosalissa olkapäät peitettyinä ja toimittajien olisi syytä teititellä kansanedustajia. Presidentin muodollinen protokolla siis tuskin tuottaisi sopeutumisvaikeuksia Lohelalle. Ja jos ihan raadollisia ollaan: naisvaihtoehto on persujenkin presidenttikattauksessa oltava.

Puhemies on jo valmiiksi tasavallan muodollisen hierarkian kakkospaikalla.

Laura Huhtasaari. Porilainen erityisopettaja, joka suhtautuu skeptisesti evoluutioteoriaan ja maahanmuuttoon, olisi epäilemättä presidentinvaalikampanjan väriläiskä. Voi kuitenkin olla, että ensikauden kansanedustajan paikka on seuraavallakin kaudella korkeintaan eduskunnassa eikä Mäntyniemessä. Parempi sekin kuin opettamassa syntymäviattomia lapsia jossakin peruskoulussa.

Jussi Halla-aho. Kyllä persujen johtavan maahanmuuttoänkyrän nimi on presidenttispekulaatioissa pakko nostaa esiin, ei auta mikään. Halla-aholaiset ovat rakentaneet omaa falangiaan persujen sisälle pitkään ja määrätietoisesti. Jotain siitä myyräntyöstä ilman muuta jossakin vaiheessa päivänvaloon putkahtaa. Sosiaalisesti jonkin verran nuivasti resonoiva Halla-aho voisi presidenttinä yhdellä diplomaatti-illallisella tuhota hartaasti rakennetun mielikuvan Suomesta suvaitsevana, sivistyneenä ja korrektisti käyttäytyvänä kansakuntana.

Raimo Vistbacka. Jo protopersuissa eli SMP:ssä johtopaikoilla toiminut Alajärven entinen nimismies on ollut Soinin luottopakki kaikissa kriiseissä. Vistbacka toisi kieltämättä jämäkkää järjestyksen tuntua Linnan juhliin, jos hän myös presidenttinä esiintyisi niissä poliisin juhlapuvussa kuten kansanedustaja-aikoinaan. Takavuosina sattunut alaston odysseia takaisin maakuntahotellin huoneeseen osoittaa, että presidentti Vistbacka ei jäisi neuvottomaksi hankalissakaan tilanteissa.

Sauli Niinistö. Älkää käsittäkö väärin, istuva presidentti ei ole liittynyt persuihin. Hän voi silti olla Soinin ehdokas seuraavaksi presidentiksi. Persupomo ajoi presidentin kylkeen jo varhain – ennen viime eduskuntavaaleja. Istuva presidentti nauttii suurta kansansuosiota ja samalle aallonharjalle nouseminen saattaisi siivittää myös perussuomalaisia – ja Soinia. Presidentti ne suurlähettiläätkin nimittää.

Lue seuraavaksi