1. yle.fi
  2. Uutiset

Tutkimus: Vanhemmille äideille syntyvät lapset pärjäävät paremmin

Äidin korkea synnytysikä esimerkiksi kasvattaa lapsen riskiä sairastua joihinkin sairauksiin. Tuore tutkimus osoittaa, että ajan myötä tapahtuva ympäristön yleinen paraneminen painaa vaakakupissa riskejä enemmän.

terveys
Kätilöt hoitavat vastasyntynyttä sairaalassa.
Laura Valta / Yle

Vanhemmille äideille syntyvät lapset ovat terveempiä, pitempiä ja koulutetumpia kuin nuorempana äidiksi tulleiden lapset, selviää uudesta tutkimuksesta (siirryt toiseen palveluun).

Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että lapsen saaminen vanhemmalla iällä kasvattaa lapsen riskiä saada esimerkiksi Downin oireyhtymä tai sairastua myöhemmin Alzheimerin tautiin tai diabetekseen. Maanantaina Population and Development Review -tiedelehdessä (siirryt toiseen palveluun) julkaistun tutkimuksen perusteella äidin korkeamman synnytysiän mukanaan tuomat edut ovat kuitenkin haittoja suuremmat.

Ikääntymisefekti on pieni verrattuna siihen positiiviseen, kaikkia kohortteja nostavaan, ympäristön paranemiseen liittyvään efektiin.

Mikko Myrskylä

Tämä johtuu siitä, että koulutusmahdollisuudet lisääntyvät ja ihmiset ovat yhä terveempiä vuosi vuodelta. Saksalaisen väestötieteen Max Planck -instituutin ja brittiläisyliopisto London School of Economicsin (LSE) tutkijoiden mukaan aiemmat tutkimukset ovat jättäneet huomiotta tämän yhteiskunnassa tapahtuvan kehityksen merkityksen.

– Jos minä esimerkiksi hankkisin lapsen nyt, versus kymmenen vuoden päästä, niin suurella todennäköisyydellä kymmenen vuoden päästä syntyneet kohortit [ikäluokat] ihan vaan sen yleisen ympäristön muutoksen takia pärjäävät paremmin, selittää saksalaisen väestötieteen Max Planck -instituutin johtaja, professori Mikko Myrskylä.

– Ikääntymisefekti on pieni verrattuna siihen positiiviseen, kaikkia kohortteja nostavaan, ympäristön paranemiseen liittyvään efektiin, hän jatkaa.

Tutkijat vertasivat samojen vanhempien sisaruksia

Myrskylä analysoi yhdessä LSE:n tutkijatohtori Kieron Barclayn kanssa tutkimusta varten 1,5 miljoonan vuosina 1960–1991 syntyneen ruotsalaisen tietoja. He tutkivat äidin synnytysiän, lapsen pituuden, fyysisen kunnon, kouluarvosanojen ja saavutetun koulutustason välistä suhdetta.

– Ruotsi päätyi aineistoksi lähinnä sen takia, että Ruotsista saa suhteellisen helposti erittäin korkealaatuista dataa. Syynä ei ollut se, että Ruotsissa sinänsä olisi jotain poikkeuksellista, Myrskylä kertoo.

Tutkijat huomasivat, että jos äiti sai lapsen vasta vanhemmalla iällä, jopa vasta yli 40-vuotiaana, lapset olivat pitempiä, he saivat parempia arvosanoja yläkoulussa ja he jatkoivat opiskelua todennäköisemmin yliopistossa. He vertasivat tutkimuksessaan sisaruksia, joilla on samat vanhemmat.

Tämä tutkimustulos asettaa uuteen valoon ne riskit, joita yleensä pidetään tärkeinä, kun suunnitellaan, missä iässä lapsia hankitaan.

Mikko Myrskylä

– Tämmöinen vertailu vakioi monia sellaisia tekijöitä, jotka voisivat haitata tätä päättelyä. Muun muassa äidin koulutustaso, sosioekonominen asema yleisemmin, äidin persoonallisuus ja molempien vanhempien kognitiiviset kyvyt tulevat vakioitua, kun me vertailemme sisaruksia, jotka ovat syntyneet samoille vanhemmille, Myrskylä selittää.

Tutkimuksesta muiden muassa uutisoineen Svenska Dagbladetin (siirryt toiseen palveluun) mukaan 30–34-vuotiaiden äitien lapset pärjäsivät erityisen hyvin vertailussa. He esimerkiksi opiskelivat keskimäärin kolme kuukautta enemmän kuin 20–24-vuotiaiden äitien lapset.

Ei kumoa aiempia tutkimuksia

Myrskylä huomauttaa, että heidän tutkimuksensa tulokset eivät missään nimessä kumoa aiempaa tietoa siitä, että terveysriskit, kuten esimerkiksi Downin oireyhtymän todennäköisyys, kasvavat äidin iän myötä. Tutkimus avaa hänen mukaansa pikemminkin uuden näkökulman keskusteluun.

– Kukaan ei ole aikaisemmin katsonut, miten se vaikuttaa lasten terveyteen ja pärjäämiseen, että samalla kun ihminen ikääntyy, ympäristö muuttuu.

Myrskylä ei halua ryhtyä antamaan neuvoja siihen, missä iässä lapsia kannattaa tehdä.

– Tämä tutkimustulos asettaa uuteen valoon ne riskit, joita yleensä pidetään tärkeinä, kun suunnitellaan, missä iässä lapsia hankitaan.

Lue seuraavaksi