Mukailumaalauksella lastulevystä syntyy aidon puun näköistä

Puu- ja kivenmukailu voidaan luoda perinteisistä huonekaluista arvoesineitä. Maalarimestari Pitzénin realistiset maalaukset huijaavat katsojaa.

kulttuuri
Jorma Pitzén esittelee pähkinäpuun mukailumaalauksia, joissa on mukana esimerkkejä oikeasta pähkinäpuulaudasta.
Iines Jakovlev / Yle

Uskoisitko että kuvassa on lastulevyä? Kemiläislähtöinen maalarimestari Jorma "Jussu" Pitzénin taitona on luoda realistista puu- ja kivipintaa eri pinnoille. Ootraustekniikka on hyvin vakuuttavaa ja puunmukailupintaa voi helposti luulla oikeaksi puuksi. Realistisuutta ovat monet ihastelleet mutta suurin osa ei eroa oikeaan puuhun edes huomaa. Ongelmia oli syntyä, kun palotarkastaja järkyttyi takanviereisestä puuseinästä ja vaati takan purkamista.

– Piti oikein listat irrottaa, että palotarkastaja uskoi seinän olevan kiveä, naurahtaa Pitzén.

Piti oikein listat irrottaa, että palotarkastaja uskoi seinän olevan kiveä.

Jorma Pitzén

Hän kertoo, kuinka aikoinaan taloja kiertävät maalarit ovat käsitelleet muun muassa talonpoikien huonekaluja. Ootrauksella ja koristemaalauksilla ne on saatu näyttämään arvokkailta mahonkisilta tai pähkinäpuisilta huonekaluilta, joita näki kartanoissa.

Mukailumaalaus on nykyään arvokasta, sillä se on häviävä taiteenlaji ja vain harvojen taito. Nykyään sitä käytetään enimmäkseen vanhojen huonekalujen sekä rakennusten sisustusten entisöinnissä. Pitzénillä tekniikka kulkee suvussa.

– Olen saanut oppini sedältäni Heino Palostelta, joka perehdytti minut maalaukseen. Hän taas on saanut oppinsa isoisältäni.

Mitä tahansa voi mukailumaalata

Ootraus on kuulto- eli lasuurimaalausta, jossa alempi kerros kuultaa läpi. Puun- ja kivenmukailumaalauksessa on tärkeää oikeiden värien ja värisävyjen löytyminen, jotka tulee itse sekoittaa. Ootrausliemi on yleensä vesi tai öljypohjainen, ja esimerkiksi vesipohjaisen liemen tekemiseen voidaan käyttää kotikaljaa, maitoa tai piimää. Ootrauksella voi koristaa lähes millaista materiaalia vain.

– Kaikkea paitsi nestemäistä voi maalata, toteaa Pitzén.

Hän on luonut uutta pintaa muun muassa erilaisiin huonekaluihin, oviin sekä vanhoihin autoihin.

Pitzénin lastulevylle tehtyjä mukailumaalauksia on näytteillä Kemin historiallisessa museossa 12.6. asti. Osan teoksista hän lahjoittaa museolle. Näyttelyssä on myös esillä ootraustekniikassa käytettäviä työkaluja, kuten kampoja, piiskoja, lastuja ja kankaita. Pitzén esittelee ootrausta ja sen työkaluja seuraavan kerran keskiviikkona työnäytöksessä 27.4.

Iines Jakovlev / harjoittelija, Yle Kemi