Kasvokkain: HIFK:n taustavaikuttaja ajaa jääkonetta, pesee pyykit ja luottaa omiinsa

Helsingin jäähallin tapahtumakoordinaattori Jari Karvinen ei ole tehtäväkuvansa vanki. Hän hyppää tarvittaessa vaikka jäädytyskoneen rattiin. Hänestä SM-kulta olisi HIFK:lta hieno lahja 50 vuotta täyttävälle jäähallille. Kasvokkain on juttusarja, jossa esitellään joka lauantai ajankohtaiseen teemaan liittyvä henkilö.

Kotimaa
Jari Karvinen
Jari Karvinen saatetaan nähdä myös kentällä jääkoneella kurvailemassa.Yle

HIFK:n selviäminen välieriin ja finaaleihin on nostanut koko halliväen tunnelmaa. Kaikki tuntuvat olevan iloisia ja hyvällä mielellä. Sen Jari Karvinen sanoo näkevänsä ja aistivansa. Touhu on vapautunutta.

Positiivisen kautta on menty finaaleihin.

Jari Karvinen

– Tappiosta ei joukkuetta heti lyödä, vaan ajatellaan, että seuraavalla kerralla se nousee. On menty positiivisen kautta kohti finaaleja.

Ei ihme, jos Jari Karvinen viihtyy hallissa. Yhteishenki on hyvä, ja homma toimii. Hallista on tullut hänelle kuin toinen koti.

HIFK:n kotiottelut Helsingin jäähallissa olivat mieleenpainuvia elämyksiä 4–5-vuotiaalle pikkupojalle, kun hän istui katsomossa ensimmäisiä kertoja. Kirkassilmäistä kaveria veti puoleensa erityisesti silloinen vanha ja iso kellotaulu oikeine viisareineen.

– Taisi se jääkonekin kiinnostaa enemmän kuin itse peli. Kaksi erää katsoin ja kolmannen taisin nukkua, Jari Karvinen muistelee.

Nykyään aikuisen miehen hinku peleihin on kovempi. Jari Karvinen on käynyt vuosien varrella katsomassa suosikkijoukkueensa HIFK:n kaikki kotiottelut muutamaa lukuun ottamatta.

Peli-intoa riitti vielä pikku junnuna

Pelaaminen tarttui pikkupoikaankin. Rööperissä lätkittiin talvipäivät pitkät Johanneksen kentällä ja Eirassa. Piti pelata, kun kaikki muutkin pelasivat. Pelikavereista jäi mieleen muun muassa Tony Arima.

Pitihän kavereiden kanssa käydä näyttämässä taitoja tytöille.

Jari Karvinen

Karvinen puki lopulta ihan oikean peliasun ylleen, tietysti HIFK:n. Treenipäiviä oli neljä viisi viikossa. Kun pelikamppeet raahattiin mukana bussissa, homma alkoi käydä rankaksi. Sitten tuli vielä murrosikä ja muut harrastukset. Intoa riitti D2-junnuihin saakka.

– Silloin 70-luvulla hallissa oli vielä yleisöluisteluja. Kolmella markalla sai kurvailla koko päivän. Piti kavereiden kanssa käydä näyttämässä taitoja tytöille.

Pelaaminen on kuitenkin edelleen harrastuksena. Jari Karvinen on jääkiekkoseura Jetlagsin oikea hyökkääjä ja kävi viimeksi voittamassa joukkueelleen kansainvälisen turnauksen voiton omassa sarjassaan Thaimaan Bangkokissa.

Ottelut pelattiin sisähallissa, tavaratalossa!

Mestaruutta juhlittiin kolme päivää

Jari Karvinen kävi ammatikoulun ja siirtyi työelämään. Parikymmentä vuotta sitten hänet pestattiin HIFK:lle valo- ja äänityökokemuksen ansiosta. Vuonna 1998 HIFK voitti hänen aikanaan ensimmäisen kerran mestaruuden.

– Minä vilkuttelin valoja. Aika kivalta se maistui. Sitä juhlittiin kolme päivää.

Reilut kymmenen vuotta Karvinen on ollut Helsingin Jäähallin leivissä. Hän tuli ajamaan jäädytyskonetta, mutta työnkuva on vaihdellut laidasta laitaan, vessanpöntöistä tietokoneisiin, kaikki mitä taloon kuuluu, kuten hän itse kuvailee hommaansa.

Jääkoneen ajaminen sujuu yhä

Jari Karvinen Jetlagsin sinisissä Bangkokin turnauksessa.
Jari Karvinen Jetlagsin sinisissä Bangkokin turnauksessa.Jari Karvinen

– Pelaajatkin kyselivät aina kaikennäköisiä neuvoja, ja joskus pesin myös kavereiden pyykkejä. Kuuluin ikään kuin tiimiin.

Jari Karvinen luettelee mieleen jääneitä mukavia entisiä ja nykyisiä pelaajia: Markus Kankaanperä (nyt finaalivastustaja!), Siim Liivik, Juuso Riksman, Joonas Rask, Ville Husso. Pasi Saarisen kanssa tehtiin yhdessä kalaretkiä.

Tapahtumakoordinaattori Jari Karvisen työtä ovat vakanssin mukaisesti tapahtumat: konsertit, messut jne. Mutta hänet saattaa nähdä nykyäänkin jääkoneen ratissa. Viimeksi viikko sitten. Oikein fiilistelemässä.

Nykyinen halli kelpaa – uusikin ihan jees

HIFK:lla on suuria suunnitelmia uudeksi halliksi hotelleineen kaikkineen. Yksi sijaintivaihtoehto tietäisi Nordiksen purkamista. Jari Karviselle nykyinenkin vuonna 1966 valmistunut "vanhus" kelpaa.

– Ikävältä purkaminen kuulostaisi. Vaikka olisihan se uusikin ihan jees. Täällä on kuitenkin mielestäni parempi meininki kuin Hartwall Areenalla. Täällä katsojat ovat lähempänä jäätä.

Kysymys tämän vuoden Suomen mestarista panee Jari Karvisen pohtimaan. Usko omiin ei kuitenkaan hievahda.

– Tappara on väsynyt eikä jaksa. HIFK on erittäin hyvä, hyvät tyypit pelaavat yhteen. HIFK voittaa neljä yksi. Mestaruus olisi oikein hieno lahja HIFK:lta 50 vuotta täyttävälle jäähallille.