1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

"Olen ollut mukana yli 2000 kertaa" – intohimona kyläbingo

Suomalaiset hullaantuivat bingoon 1970 luvun alkupuolella ja peli-iltoja pidettiin melkein jokaisessa kylässä. Määra on vähentynyt dramaattisesti kulta-ajoista, mutta sitkeimmät järjestävät niitä edelleen.

Pentti Untinen pyörittää konetta. Kuva: Antti Kettumäki / Yle

Pentti Untinen valmistautuu jälleen kerran peli-illan vetämiseen Yli-Lestin kylässä. Hän innostui bingosta heti, kun niitä ryhdyttiin järjestämään. Numeroiden arvontakonetta hän on pyörittänyt paljon, samoin kun on huutanut numeroita pelaajille.

– Minä olen ollut alusta asti mukana, kun bingoja ryhdyttiin järjestämään. Olin silloin 19-vuotias. Olen laskenut, että olen ollut mukana jo yli 2000 kertaa. Ihmiset ovat lupsakoita ja mukavia. Kertaakaan ei ole tympinyt. Pelipaikat ovat vähentyneet todella paljon ja vain sitkeimmät ovat enää mukana. Ei näitä iltoja olisi enää, jos pelaajia ei olisi.

Suomalaiset hullaantuivat pelaamiseen ja bingojen suosio oli valtava. Pelaajat kulkivat oman kylän lisäksi myös kauempana pelaamassa. Jännittämisen ohella tilaisuudet olivat tärkeitä myös sosiaalisina tapahtumina.

Bingo veti salin täyteen. Kuva: Antti Kettumäki / Yle

– Vaikea sanoa, miksi täällä on kiinnostusta edelleen. Eivät palkinnot ainakaan houkuttele, koska meidän bingo on pieni ja palkinnotkaan  eivät ole arvokkaita. Muutos tapahtui  -90 luvulla kun tavarapalkinnoista siirryttiin ostokortteihin ja ruokaan. Nykyään palkintona on lähinnä eri kokoisia ruokakasseja.

Ihmiset ovat lupsakoita ja mukavia.

Huippuaikoina kylätalojen ylläpito kuten lämmitys ja remontit pystyttiin rahoittamaan peli-iltojen tuotoilla.

Ei markkinointia - peli jatkuu

Yli-Lestillä bingo kerää vaihtelevasti pelaajia edelleen. Tällä kertaa tupa on täynnä väkeä. Jälleen kerran Pentti Untinen valmistautuu pyörittämään arvontakonetta. Samalla hän silmäilee saliin ja tuntee lähes kaikki palaajat, joita on saapunut paikalle 83 henkilöä.

– Täällä on väkeä Viitasaarelta, Pihtiputaalta, Kinnulasta, Reisjärveltä, Toholammilta, Halsualta ja tietenkin Lestijärveltä. He tulevat paikalle pelkän puskaradion perusteella. Ei me mainosteta missään lehdessä.

Bingonumeroiden arvontakone. Kuva: Antti Kettumäki / Yle

Pelaaminen jatkuu samalla kaavalla kuin aina ennenkin. Untinen pyörittää arvontakonetta, joka pullauttaa numeroidun pallon ulos ja ja huutaa numeron 57 ja asettaa sen alustalle oikeaan numeron paikkaan. Pelaajat merkkaavat huudetut numerot paperille. Kierros päättyy, kun joku huutaa Bingo! Salissa avustaja tarkistaa peli-isännän toistaessa kierroksen numerot. Ja palkinto annetaan.

He tulevat paikalle pelkän puskaradion perusteella. Ei me mainosteta missään lehdessä.

– Edelleen pelataan yhden-, kahden-, ja kolmen rivin bingoa. Lisäksi on hajabingo. Pelaaminen on helppoa ja sanonkin uusille pelaajille, että tämän oppii kansakoulupohjalta.

Innokkaimmat pelaajat ovat jatkaneet harrastusta vuosikymmenet.

– Pelaaminen loppuu vasta, kun joutuu vanhainkotiin eli kyllä tähän koukkuun jää, naurahtaa Pentti Untinen.

Perinteen tulevaisuus?

– Toivottavasti bingot säilyvät, mutta mistä löytyvät ne ihmiset, jotka tätä pyörittävät.

ANTTI KETTUMÄKI