Hyppää sisältöön

Kyberrikosten tutkija: Vahingot moninkertaistuvat tulevina vuosina

Kyberhyökkäykset lisääntyvät maailmalla räjähdysmäisesti. Niiden vahingot ovat nelinkertaistuneet muutaman viime vuoden aikana. Maailmalla jopa kolme sairaalaa on joutunut kiristyksen uhriksi.

Kuva: Yle

Hyökkäykset tietoturvallisuutta vastaan ovat muuttuneet yhä laajemmiksi ja ammattimaisemmiksi.

Asiantuntijoiden mukaan viime vuosien aikana nelinkertaistuneet kyberhyökkäysten aiheuttamat vahingot lisääntyvät edelleen: niiden uskotaan moninkertaistuvan nykytasoltaan lähivuosien aikana.

Kyberrikollisuuden tutkijat tapasivat toisiaan kansainvälisessä kokoontumisessa tässä kuussa. Lounais-Suomen poliisin kyberrikostutkintaryhmän vetäjä, ylikonstaapeli Marko Levonen oli mukana tapaamisessa. Hän kertoo, että esillä olivat erityisesti pankkihaitta- ja kiristyshaittaohjelmat sekä perinteinen huijaaminen.

– Uutta uhkaa ei nyt tullut esille, mutta toiminta on selkeästi ammattimaisempaa kuin ennen. Taustalla on vahvoja organisaatioita, jotka tekevät laajamittaisia rikoksia, ja vahingot ovat suuria.

Rahan lisäksi houkuttelevat tiedot

Marko Levonen kertoo, että rikolliset pyrkivät iskemään kohteisiin, joista saavat mahdollisimman suuren tuoton.

Kaverit seuraavat sinne, missä raha on.

Ylikonstaapeli Marko Levonen

– Kohteena eivät ole pelkästään yritykset, vaan myös vanhukset. Kaverit seuraavat sinne, missä raha on. Rahan lisäksi varastetaan tietoja. Mutta nekin ovat käytännössä rahaa.

Yhteiskunnan rakenteet kohteena

Erityisen huolestunut Marko Levonen on yhteiskunnan rakenteisiin kohdistuvasta uhasta.

– Esimerkiksi maailmalla on kolme sairaalaa ollut kiristyksen kohteena. Silloin ollaan vakavien asioiden äärellä, kun rikokset kohdistuvat yhteiskunnan rakenteisiin.

Poliisi tekee kaikkensa kyberrikosten torjumiseksi, mutta taitavimmat rikolliset ovat vielä askeleen edellä.

– Ne menevät valitettavasti vähän edellä, mutta yritämme kaventaa eroa koko ajan.

.
.