Vastaanottokeskusten uusi valvontaohjelma käyttöön

Maahanmuuttovirasto alkaa tehdä vastaanottokeskuksiin arviointikäyntejä, joissa kiinnitetään huomiota muun muassa palveluiden toimivuuteen ja turvallisuuteen. Vastaanottokeskukset alkavat itsekin seurata toimintaansa ja raportoida siitä vuosittain. Tarkoituksena on taata se, että turvapaikanhakijoita kohdellaan tasavertaisesti eri puolilla maata.

Kotimaa
Nuori turvapaikanhakija leikkii lumessa.
Julia Sieppi / Yle

Turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusten valvontaa kehitetään. Maahanmuuttovirasto ottaa tällä viikolla käyttöön uuden valvontaohjelman.

Keskuksiin tehdään tänä vuonna kattavasti ohjaus- ja arviointikäyntejä, joilla katsotaan muun muassa vastaanottopalveluiden toimivuus, majoitustilat, tietojärjestelmät ja turvallisuus. Parannuskohteet kirjataan ylös, ja muutosten toteutumista seurataan.

Lisäksi työntekijöiden koulutusta on jo lisätty ja keskukset alkavat myös itse seurata toimintansa lainmukaisuutta, mistä ne raportoivat vuosittain.

Tarkoituksena on taata toiminnan lainmukaisuus sekä hyvä ja tasainen laatu kustannustehokkaasti. Näin pyritään mahdollistamaan turvapaikanhakijoiden yhdenvertainen kohtelu eri vastaanottokeskuksissa.

Ennen viime syksyä Suomessa toimi 20 aikuisten ja perheiden vastaanottokeskusta ja kahdeksan alaikäisyksikköä. Nyt keskuksia on yhteensä yli 200, ja mukana on paljon uusia toimijoita ja työntekijöitä.

– Vastaanottotyö on monipuolista ja haastavaa, ja perustason saavuttamisen jälkeenkin on opittavaa, kirjoitetaan Maahanmuuttoviraston tiedotteessa.