Hyppää sisältöön

Kallasvuo Kova talous -haastattelussa: Rahapelijätiltä lupa odottaa tuoton kasvua

Nokian entinen toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo luotsaa Veikkauksen, RAY:n ja Fintoton yhdistämistä. Kallasvuon mukaan yhteiskunnan rahapelipotti voi edelleen kasvaa. Uuden yhtiön johtajavalinnassa politiikka ei paina, hän lupaa.

Kova talous: Kallasvuo: Yhteiskunnan rahapelipotti voi yhä kasvaa
Kova talous: Kallasvuo: Yhteiskunnan rahapelipotti voi yhä kasvaa

Suomeen synnytetään reipasta tahtia uutta suuryhtiötä, joka ensi vuoden alusta lähtien vastaa yksinoikeudella rahapelitoiminnasta. Nykyiset rahapelimonopolit Veikkaus, Raha-automaattiyhdistys ja Fintoto sulautuvat jätiksi, joka vielä on vailla nimeä tai johtoa.

Hankkeen vetäjä on muista yhteyksistä tunnetumpi Olli-Pekka Kallasvuo. Hänet on nimitetty fuusion toteuttavan integrointiyhtiön hallituksen johtoon ja hänestä tulee myös yhdistyneen rahapelimonopolin hallituksen puheenjohtaja.

Ylen taloustoimituksen Kova talous -verkkohaastattelussa Kallasvuo toteaa kysyneensä itseltään useampaan kertaan, miksi suostui työlääseen pestiin.

– Koen, ettei tällaisesta tehtävästä kovin helposti voi kieltäytyä, kun pyydetään. Tässä ollaan vähän kuin isänmaan asialla tekemässä tärkeää suomalaista hanketta, Kallasvuo sanoo haastattelussa.

Kasvunvaraa on, vaikka lujaa menee

Rahapelaaminen ja monopoliyhtiöiden toiminta koskettaa suurinta osaa suomalaisista. Ne rahoittavat urheilun ja kulttuurin sekä sosiaali- ja terveystoimen järjestöjä miljardilla eurolla vuodessa. Lisäksi valtion kirstuun ropisee pari sataa miljoonaa arpajaisverona.

Yhtiöillä on taantumankin oloissa mennyt vahvasti. Kallasvuon mukaan fuusion jälkeen on lupa odottaa vielä enemmän.

– Yhteiskunnan on kohtuullista odottaa, että tätä (tuottoa) pystytään kasvattamaan vastuullisesti, Kallasvuo linjaa.

Markkinointi- ja pelikehitystä on varaa parantaa. Kallasvuo puhuu hybridi-, yhdistelmä- ja virtuaalipeleistä ja pelibisneksen digitalisaation seuraavista sukupolvista.

Hän visioi myös yhteistyötä valtion rahapeliyhtiön ja maailmanmaineeseen nousseen, suomalaisten peliteollisuuden välillä. Rovio ja Supercell ovat esimerkkejä "fantastisista menestystarinoista".

– Täältä löytyisi kansallisia visioita, kun uusia rahapelejä kehitetään, Kallasvuo uskoo.

Fuusiolla tavoitellaan myös kymmenien miljoonien säästöjä, mutta henkilöstövaikutuksia Kallasvuo ei vielä suostu arvioimaan.

Liikemies monopolin takuumiehenä

Suomi pitää päättäväisesti kiinni siitä, että rahapelibisnes kuuluu valtion monopoliyhtiölle. Kolmen toimijan lyöminen yhteen on keino torjua yksityisten pelifirmojen painetta ja lainsäädännön vaatimusta, jonka mukaan monopoliyhtiöt eivät saa kilpailla keskenään samankaltaisilla tuotteilla.

Kallasvuo on tehnyt uransa yksityisen sektorin yritysjohtajana. Hän korostaa haastattelussa toistuvasti, että yksinoikeusjärjestelmä on poliittinen ratkaisu, jota hänen tehtävänsä on nyt toteuttaa. Silti Kallasvuo näkee myös henkilökohtaisesti monopolin edut juuri rahapelitoiminnassa.

– Uskon ihan aidosti, että on se paras tapa varmistaa, että markkinalle mennään vastuullisuus edellä.

Yksityiset rahapelifirmat näkisivät Suomessa mieluummin niin kutsutun lisenssimallin, joka on käytössä esimerkiksi Tanskassa. Siinä peliyhtiöille myönnetään säännelty lupa kansalliseen pelibisnekseen lisenssimaksua vastaan. Haastajien mukaan nettiajan logiikka ja EU:n paine murtavat monopolit joka tapauksessa.

Kallasvuon mielestä yksinoikeusjärjestelmä on liberaali. Se ei sido pelaajia vain lisenssifirmojen tarjontaan, eikä estä ulkomaisilla sivustoilla pelaamista. Erityisen tehokas se on rahapelibisneksen varjopuolten, kuten rahanpesun estämisessä ja peliriippuvuusongelmien ehkäisyssä ja hoidossa.

– On luonnollista, että valtion yksinoikeusyhtiö pystyy näitä haasteita kohtaamaan paljon paremmin, kuin sirpaleinen yksityinen sektori, Kallasvuo sanoo.

Toimitusjohtaja valitaan pian – "Vain pätevyys ratkaisee"

Kallasvuo painottaa, että yksinoikeutta seuraa vastuu kuluttajalle ja koko yhteiskunnalle. Asema on ansaittava jatkuvasti, kilpailukyky ja tehokkuus on pidettävä kunnossa.

Kallasvuo paljastaa Ylen haastattelussa, että uuden rahapeliyhtiön toimitusjohtaja on tarkoitus valita kesäkuun loppuun mennessä. Haussa on sekä yhteiskuntasuhteet että digimurroksen hallitseva johtaja.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) on jo ehtinyt iloita, että hyväpalkkaiset herravirat vähenevät rahapelifuusion myötä. Veikkauksen ja RAY:n johdossa on vuosien varrella nähty runsaasti entisiä poliitikkoja tai muutoin suuriin puolueisiin kytköksissä olevia henkilöitä.

Kallasvuo vakuuttaa, että politiikka on siivottu nimitysprosessista pois. Rahapelimonopolin toimitusjohtajuus ei ole minkään puolueen mandaatti.

– Kukaan ei ole sanonut tai edes vihjannut minulle, että joku muu tekijä kuin pätevyys olisi ratkaiseva. Ja se on ainoa ohjenuora. Minä liikemiehenä en voi lähteä miltään muulta pohjalta, hän toteaa.

Kova talous on Yle Talouden verkkoon tekemä haastatteluohjelma. Vieraina on ajankohtaisia talouden vaikuttajia. Twitter: #kovatalous