Suomen suurin kuivatettu järvi edelleen surkeassa kunnossa – tavoitteena päästä vielä joskus uimaan

Kuivatuksella kunnostetun Lappeenrannan Haapajärven tila on edelleen todella huono. Ravinteiden pääsyä järveen yritetään estää nyt viljelijöiden avulla.

Kotimaa
Kesäpäivä Haapajärvellä
Yle

Pahasti rehevöityneen, Suomen suurimman kuivatetun järven, Haapajärven tila on edelleen heikko.

– Sinilevä kukki siellä viimekin kesänä, kun se on niin rehevä. Fosforipitoisuudet ovat edelleen korkeat, sanoo Raija Aura Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta.

Veneilyä korkeintaan ja lintujärvenähän se on erittäin hyvä

Raija Aura

Isoista toimenpiteistä huolimatta järven tilanne on parantunut vain hieman. Puolet järvestä kuivattiin vuosina 2011 ja 2012. Marraskuussa 2014 järveen alettiin juoksuttaa lisävettä Saimaan kanavasta. Järven vettä ei voi edelleenkään käyttää mihinkään.

– Veneilyä korkeintaan ja lintujärvenähän se on erittäin hyvä, sanoo Aura.

Auran mukaan tavoite on, että järvessä voisi vielä joskus vaikka uida.

– Jos vaan jokeen saadaan puhtaampaa vettä, mikä menee järveen, niin on mahdollista. Mutta ongelma on, että Haapajärvi on niin matala. Kesäaikana tuuli pöllyttää tavaraa sieltä pohjasta.

Ravinteet pysyttävä pelloilla

Syvimmältä kohdalta Haapajärvi on alle viisi metriä syvä. Järven keskisyvyys on alle kaksi metriä. Auran mukaan mikään yksittäinen toimenpide vesistöä ei auta.

Asukkaat ja viljelijät ovat edelleen halukkaita saamaan järven kunnon paremmaksi.

Onhan se myös viljelijän etu, että ravinteet pysyvät pellossa

Raija Aura

Alkuvuodesta asukkaat ovat olleet mukana keskustelemassa Haapajärven hajakuormituksen yleissuunnitelmasta. Viljelijöille suunnattu viimeinen tupailta pidetään tänään torstaina kello 17-20 Haapajärven kylätalolla.

Viljelijätapaamisessa käsitellään maatalouteen liittyviä asioita ja iltaan kutsutaan kaikkia valuma-alueen viljelijöitä ja karjatilallisia.

– Viljelijät saavat tietoa muun muassa siitä minkälaisia työtapoja pelloilla voidaan tehdä, jotta se ei kuormita järveä lisää. Onhan se myös viljelijän etu, että ravinteet pysyvät pellossa, sanoo Aura.