1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lappilainen luksusruokakirja julkistettiin Pohjoisnavalla

Luksusruokakirja tuo Lappilaiset raaka-aineet lautaselle ja vie mukaan matkailuelämyksiin.

Kotimaan uutiset

Lappilaisen luksusmatkatoimiston Luxury Actionin kustantama 8 Arktista vuodenaikaa -kirja julkistettiin tänään Pohjoisnavalla.

– Halusimme tehdä sen maailman huipulla ja viestiä sieltä käsin ilmaston tilasta, joka on hyvin arka ja tilanteelle täytyisi tehdä jotain, Luxury Actionin yrittäjä Janne Honkanen sanoo.

Kirjan myynnillä tuetaan arktisen alueen uhanalaisten eläinten suojelua.

Honkasen mukaan lähes kaikki Luxury Actionin asiakkaat ovat kulinaristeja, jotka ovat syöneet maailman parhaissa ravintoloissa.

– Tämän kirjan avulla halusimme viestiä meidän raaka-ainelähtöistä ruokakulttuuria. Meidän raaka-aineet kuitenkin kasvavat maailman puhtaimmassa ilmassa ja niistä saatavat upeat ateriat ovat todella herkullisia, hän hehkuttaa.

Taustalla on myös ajatus matkailusesongin laajentamista. Honkasen mukaan matkailulla on tällä hetkellä kolme sesonkia. Kirjassa vuosi on jaettu tarinallisuuden avulla kahdeksaan vuodenaikaan.

– Se tulee juuri näistä ruokaraaka-aineista, mitä minäkin kautena on saatu luonnosta.

Jokaiseen vuodenaikaan on liitetty myös matkailuelämys.

– Toivottavasti meillä on tulevaisuudessa kahdeksan sesonkia kolmen sesongin sijaan, Honkanen haaveilee.

Kirjan ateriat on suunnitellut maailmallakin maineikas kokki Ville Rainio. Aterioissa käytettävät raaka-aineet ovat Lapissa yleisesti ruuanlaitossa hyödynnettyjä kuten puikulaperunaa, kalaa, poroa sekä juureksia.

– Se mikä on meille arkipäivää voi olla muille luksusta, Honkanen tietää.

Kirjan menu on mahdollista tilata minnepäin maailmaa tahansa. Kokit, raaka-aineet ja oppaat matkustavat tarjoamaan asiakkaille aterian.

– Juuri eilen illalla tuli ensimmäinen tilaus Välimerelle. Eräs asiakas halusi tilata omalle veneelleen tämmöisen elämyksen.

Lue seuraavaksi