1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Pelko ajokortin menetyksestä pitää lääkärin loitolla – "Itselle täytyy olla rehellinen"

Normaali ikääntyminen ei yleensä ole este turvalliselle autoilulle, mutta Liikenneturvan mukaan on kaikkien etu, että ajo-oikeutta rajataan silloin kun se on perusteltua.

liikenne
Autoilija Kokkolan keskustassa.
Kalle Niskala / Yle

KajaaniLiikenneturvassa tiedetään, että ajo-oikeuden menetys voi olla ikäihmiselle kova paikka. Elämänhallinta ja sosiaalinen kanssakäyminen saattavat romuttua, jos kortti lähtee syystä tai toisesta. Siksi ikääntyneet ihmiset ovat jopa kertoneet kokemuksiaan siitä, että lääkärikäynti saatetaan jättää väliin ajokortin menetyksen pelossa.

– Vaikka olossa olisi heikkoutta ja lääkärille olisi selkeästi asiaa, niin jätetään menemättä, koska pelätään, että lääkäri ottaa puheeksi ajokyvyn. Sen takia ei saisi tietenkään jättää menemättä lääkärille, sanoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eero Kalmakoski.

Pelko on ymmärrettävää, mutta jos arkiliikkumisessa sattuu jotain, mitä ei aiemmin ole sattunut, pitäisi se osata ottaa viestinä itselleen ja läheisille. On syytä selvittää onko taustalla terveydellisiä seikkoja, jotka vaikuttavat ajokykyyn.

Itselle täytyy olla rehellinen.

Eero Kalmakoski

– Jos matkan jälkeen vieruskaverilta alkaa tulla palautetta, että kyydissä pelottaa, niin se on merkki välittämisestä, ei kiusaamisesta.

– Itselle täytyy olla rehellinen, pitää hakeutua tutkimuksiin ja saada selville, että täyttää ajoterveysvaatimukset. Vuosikymmeniä jatkunut turvallinen ja vastuullinen autoilu ei saisi päättyä onnettomuuksiin, Kalmakoski sanoo.

Lääkehoito sairauteen voi pelastaa kortin

Ikääntymiseen kuuluu esimerkiksi näkö- ja kuulokyvyn heikkeneminen, mutta ne eivät estä ikäihmisen turvallista autoilua. Aistien heikkenemistä voidaan korjata esimerkiksi silmälaseilla, kuulokojeella tai jopa pimeällä ajamisen välttämisellä, jos hämäränäkökyky on heikentynyt. Sen sijaan sydän- ja verisuonisairaudet saattavat aiheuttaa kohtausriskin, joka on vaaraksi autoillessa.

– Lääkehoidolla pystytään yleensä hoitamaan terveydentila sellaiseksi, että ajo-oikeutta ei evätä. Samoin diabetes saattaa aiheuttaa ajoittain tajunnantason madaltumista, mikä on vaaraksi liikenteessä, ja voi vaatia lääkehoitoa, kertoo Liiikenneturvan yhteyspäällikkö Eero Kalmakoski.

Diabetesta sairastavan verensokeritasoa mitataan verinäytteellä.
Esimerkiksi diabetes voi vaatia lääkehoitoa ajo-oikeuden saamiseksi.Merja Siirilä / Yle

– Myös läheisten rooli on suuri ajokyvyn suhteen, sillä esimerkiksi keskivaikea dementoiva sairaus saattaa olla sellainen, johon ei itsellään liity edes sairauden tunnetta. Tärkeintä on olla itse tarkkana, ja jos ajokyvyssä huomaa jonkin asian muuttuvan, keskustelee siitä lääkärin kanssa.

Kalmakoskella on tuntuma, että lääkärit ovat rohkaistuneet puuttumaan ajoterveysasioihin aiempaa enemmän eikä vähiten siksi, että iäkkäiden kuskien määrä kasvaa entisestään. Liikenneturvassa toimiva ajokykyseula nähdään kaikkien etuna.

– Ei saisi kasvaa sellaista väärää mielikuvaa, että kaikki iäkkäät autoilijat ovat riskikuljettajia. Joukosta on pysyttävä seulomaan he, jotka eivät ajoterveydeltään ja ajokyvyltään liikenteeseen kuulu. Viranomaiset pyrkivät esimerkiksi lääkärien koulutuksen ja ohjeistuksen osalta parantamaan tilannetta.

Lääkärikin voi määrätä ajokokeeseen

Liikenneturva toivoo, että liikennelääketieteeseen erikoistuneita lääkäreitä olisi ympäri maata, jotta ikäihmisten ajokyvyn seulonnassa pystyttäisiin huomaamaan asioita, joita ei välttämättä yleislääketieteellä saada seulottua. Yhteyspäällikkö Eero Kalmakoski tosin luottaa nykyjärjestelmäänkin.

Pahvisia ajokortteja on liikkeellä vielä satoja tuhansia.
Vihtori Koskinen / Yle

– Mutta aina on vara kehittyä. Lääkäri voi ajokyvyn arvioinnissa testata terveydellisiä perusteita kuulon, näön ja toimintakyvyn perusteella. Jos ajokyvystä ei ole epäilystä, se riittää ajoluvan myöntämiselle.

– Tarvittaessa lääkäri voi vaikkapa raajojen liikerataongelmien vuoksi määrätä henkilön ajonäytteeseen. Lääkäri voi vaatia myös ajokokeen eli inssin suorittamista.

Vapaaehtoista ajokoulutustakin on autokouluissa tarjolla.

Eero Kalmakoski

Lääkärikäynniltä voi päätyä myös vapaaehtoiseen terveysperusteiseen ajotestiin, jossa koulutuksen saanut liikenneopettaja kiinnittää lääkärin ohjeistuksen mukaan huomiota ajokykyyn ja antaa lausunnon siitä. Lääkäri huomioi ajo-oikeuden lausunnossaan testien ja kokeiden tulokset.

– Vapaaehtoista ajokoulutustakin on autokouluissa tarjolla, mutta tuntuu siltä, että nyt 70–80-vuotiaat eivät ehkä ole niin tottuneita tällaisten palveluiden ostamiseen. Mutta usein se olisi sen väärti, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eero Kalmakoski sanoo.

Lue seuraavaksi