Metalliala tarjoaa töihin johtavaa ilmaista koulutusta - missä hakijat?

Metallimestarit-koulutuspilotti etsii ja kouluttaa metallialan työntekijöitä Pohjois-Karjalassa. Pilotissa on mukana 11 pohjoiskarjalaista metallialan yritystä, jotka sitoutuvat tarjoamaan koulutettaville työssäoppimispaikkoja - ja suurella todennäköisyydellä myös töitä koulutuksen jälkeen. Mutta missä ovat koulutukseen hakijat?

metalliteollisuus
Luikonlahden rikastamolla kunnostustyöt käynnissä.
YLE / Toni Pitkänen

Ilmaista, räätälöityä ammattikoulutusta ja sangen varma työpaikka opintojen jälkeen odottamassa, luulisi kiinnostavan. Arki kuitenkin kertoo muuta.

– Jostain syystä metalliala ei oikein vedä tällä hetkellä. Vaikka ala työllistää varsin hyvin, ja tehtävätkin ovat parhaimmillaan monipuolisia ja mielenkiintoisia, ei metallin pariin ole tungosta, harmittelee Pohjois-Karjalan Aikuisopiston tekniikan koulutusalan johtaja Osmo Maksimainen.

Nyt tarjolla oleva koulutus on kokonaan Pohjois-Karjalan Ely-keskuksen kustantamaa, ja 11 maakunnan metallialan yritystä on mukana pilotissa. Yritysten toiveena on löytää itselleen osaavia metallialan ammattilaista, jotka jo koulutuksen aikana saavat yrityskohtaista erikoisosaamista.

– Meillä on parhaillaan haku käynnissä. Aloituspaikkoja on tarjolla 26, ja koulutuksen kesto on hakijan osaamistasosta riippuen kuukaudesta noin puoleen vuoteen. Hakijat kulkevat psykologin testin läpi; asenne, soveltuvuus ja oppimisvalmiudet kartoitetaan ennen opiskelijavalintoja, Maksimainen kertoo.

Aikuisopistolla koulutushanketta esittelevässä tilaisuudessa oli mukana muutama maakunnan yritys, jotka toivat terveisiä työpaikoilta. Muun muassa Finelcomp Oy, Ouneva Group ja Suhmuran metalli esittelivät toimintaansa.

– Meillä on haussa muutama hyvä ammattilainen, jotka haluamme kouluttaa oman yrityksemme tarpeisiin. Tilauksia ja töitä on, nyt tarvitaan lisää osaavia käsipareja, vahvisti Ouneva Oy:n tehtaanjohtaja Petri Silvennoinen.