1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ruokahävikki laskee kaupoissa – menekki on tasaisempaa

Laajentuneet ja vapautuneet kauppojen aukioloajat ovat erityissyynissä. Kauppiaat rekisteröivät tarkoin asiakaskäyttäytymisiä. Käydäänkö, ostetaanko, mitä, mistä ja miksi? Takana on nelisen kuukautta vapautunutta aukioloaikaa, eikä ihan kaikkia tuloksia ole vielä saatu. Arvio kuitenkin on, että tasaantuvat asiakasvirrat tasaavat myös kulutusta.

Kotimaan uutiset
Ihmisiä kaupassa
Kalle Niskala / Yle

Kauppiaat seuraavat tarkoilla korvilla ja valppaalla katseella kuluttajien käyttäytymistä. He vakuuttavat, että avainasemassa ovat asiakkaat.

– Kauppoja ei pyöritetä tyhjillään, se on varma. Eiköhän jo kesän jälkeen tiedetä tarkemmin kuinka, miten ja mitä aukioloaikoja tullaan noudattamaan, aprikoi Päivittäistavarakauppa r.y:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

Pääsiäisestä saatujen hyvien kokemusten valossa tällä hetkellä näyttää siltä, että lähipyhinä kaupat ovat avoinna, ainakin osa niistä. Helatorstaina, juhannuksena ja vappuna on mitä ilmeisimmin mahdollista käydä kaupassa.

Anneli ja Matti Haapaniemi ostoksilla.
Kalle Niskala / Yle

Mahdolliset arkipyhien aukioloajat jakavat mielipiteitä laidasta laitaan. Osa asiakkaista pitää ja osa ei. Esimerkiksi kälviäläinen Leena Lassila ei ole vakuuttunut pyhäaukioloajoista.

– Kyllä se on turhaa. Kyllä ne pitää olla juhulapyhiä, ei silloin tarvihte kaupoissa hypätä, toteaa Leena Lassila.

Haaskuuseen päätyy vähemmän ruokaa

Kauppojen ruokahävikki laskee, kunhan laajentunut aukioloaika pääsee puraisemaan kunnolla. Vaikka tuloksia ei aiheesta ole, uskoo Kari Luotokin siihen, että tasaisemmat asiakasvirrat vaikuttavat tasaisempiin tavaravirtoihin. Enää ei tarvitse hamstrata pyhiä varten suuria määriä.

Hävikin määrän lasku on pantu merkille muun muassa Kokkolan Prismassa.

Kauppoja ei pyöritetä tyhjillään, se on varma.

Päivittäistavarakauppa r.y:n toimitusjohtaja Kari Luoto.

– Myös se, että osa leipomoista toimittaa viikonloppuisin tuoretta tavaraa vaikuttaa osaltaan hävikin vähenemiseen, kiittelee johtaja Veli-Matti Haarala.

Hänen mukaansa laajentuneet aukioloajat ovat tällä hetkellä olleet etu etenkin isommille kaupoille. Ruuan myynnin kasvu on ollut maltillista, suurimmat odotukset ovatkin käyttötavarakaupan puolella.

– Laajentuneilla aukioloajoilla kilpailemme lähinnä nettikauppojen kanssa. En kuitenkaan usko "24/7" kauppojen tuloon ihan lähitulevaisuudessa, mutta jonkin asteisia aukioloaikojen lisäyksiä on jo kesäksi tulossa.

Laajentuneiden aukioloaikojen myötä muun muassa Kokkolan Prismaan on palkattu jonkin verran lisää henkilöstöä.

Lue seuraavaksi