Pakkaset eivät tappaneet puutarhojen suursyömäreitä – lehtokotiloiden hävitys on syytä aloittaa nyt

Puutarhojen ahmatit eli lehtokotilot ovat todennäköisesti selvinneet talvesta melko runsaslukuisina. Luonnonvarakeskuksen mukaan huonommin on käynyt ns. tappajaetanoille.

kotilot
Lehtokotilo maassa.
Yle / Heli Mansikka

Luonnonvarakeskuksen mukaan puutarhatuhoja tekevät lehtokotilot ovat ilmeisesti selvinneet talvesta melko runsaslukuisina. Tosin Pirkanmaan korkeudella tilanne varmistuu vasta, kun yöt vielä hiukan lämpenevät ja kotilot lähtevät laajasti liikkeelle. Esimerkiksi Tampereella kotipuutarhoista on kerätty kesäisin jopa tuhansia lehtokotiloita.

Tammikuussa oli melko kipakka pakkaskausi samalla, kun lunta oli hyvin vähän. Kylmyys on voinut pikemminkin tuhota espanjansiruetanoita eli tappajaetanoita. Laji ei ole yhtä karaistunut kuin lehtokotilo. Myös esiintyminen on paikoittaisempaa.

Asiantuntijoiden mukaan lehtokotiloiden torjunta pitää aloittaa heti, kun ne lähtevät liikkeelle.

Kotiloiden pois keräämisen lisäksi keinoja on monia. Pihan siistiminen lehti-ja risukasoista vie syömäreiltä lymypaikat. Myös voikukat ja muut rikkaruohot kannattaa pitää kurissa. Perinteisinä luomukeinoina on käytetty mm. olutansaa tai lankkuja. Lehtokotiloita voi myös torjua esimerkiksi rautafosfaatilla ja sukkulamadoilla.

Kuolleet kotilot on hyvä myös kerätä pois ja hävittää, sillä muuten ne joutuvat lajitovereiden ruuaksi.