Viranomaisten yhteistyössä on petrattavaa suuronnettomuuksissa

Vuosaaren voimalaitoksella torstaina pidetty suuronnettomuusharjoitus on osoittanut, että viranomaisten yhteistyössä on hiottavaa varsinkin tilanteen alkuvaiheessa. Harjoitus oli osallistujilleen kiireinen ja raskas, mutta myös antoisa.

Kotimaa
Vuosaaren satamaa 12.4.2016 aamulla.
Kuuntelijan kuva: Jarmo Vehkakoski / Yle

Helsingin pelastuslaitos ja Vuosaaren voimalaitos ovat harjoitelleet torstaina suuronnettomuuden varalta. Kuvitteellisessa onnettomuudessa 3 000 kuutiota polttoöljyä syttyi palamaan säiliön huoltotöiden yhteydessä ja levitti savua laajalle alueelle.

Eri viranomaisten yhteisen tilannekuvan muodostamista olisi harjoituksen johtajan mukaan tarpeellista nopeuttaa varsinkin alkuvaiheessa.

– Tällaisessa tilanteessa tulee niin paljon tietoa, joka pitäisi jakaa monen viranomaisen kesken: tieliikennekeskukseen, pelastuslaitokselle, poliisille ja hätäkeskukselle. Yhteisen tilannekuvan muodostaminen olisi tärkeää ja sitä olisi varmasti mahdollista edelleen nopeuttaa nykytekniikan avulla, harjoituksen johtajana toiminut palomestari Piia Manninen summaa.

"Tällainen voi osua kohdalle milloin tahansa"

Harjoituspäivä on ollut osallistujilleen kiireinen ja raskas, mutta myös antoisa. Manninenkin kuulostaa voipuneelta harjoituksen jäljiltä.

– Kyllä tämä on hyvin kiireinen päivä ollut, vaikka minä en itse harjoitukseen varsinaisesti osallistunutkaan, vaan johdin sitä. Siellä oli varmasti monella ihmisellä vielä enemmän kiire kuin minulla. Hyvä harjoitus tämä oli siinä mielessä, että näin voi tosiaan joskus käydä. Tällainen onnettomuus ja se tosi kiireinen päivä voi osua omalle kohdalle milloin tahansa.

Kuvitteellinen onnettomuustilanne poimittiin voimalaitoksen turvallisuusselvityksestä ja se on täysin mahdollinen myös tosielämässä.