1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Paperi T:n Malarian pelko ja Antti Auvisen Autuus saivat Teosto-palkinnon

Musiikkikentän ääripäitä edustavissa teoksissa on tuomariston mukaan samanhenkinen pohjavire. Paperi T:n mielestä merkittävä taidepalkinto kannustaa rap-musiikissa myös muita nuoria tekijöitä.

Kuva: Marja Väänänen / Yle ja Maarit Kytöharju / Music Finland

Tämän vuoden Teosto-palkinnon ovat saaneet Antti Auvisen sävellys ja Harry Salmenniemen libretto kamarioopperassa Autuus sekä Paperi T:n levy Malarian pelko. Palkinnonsaajista päätti kolmihenkinen tuomaristo esiraadin valitsemien viiden teoksen ja teoskokonaisuuden joukosta.

– Voittajiksi valikoituneet teokset edustavat ensisilmäyksellä musiikkikentän ääripäitä. Tarkempi kuuntelu kuitenkin paljastaa teosten pohjavireen samanhenkisyyden, vaikka ne on toteutettu aivan erilaisilla työkaluilla, totesi tuomariston puheenjohtaja, kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Tuomariston mukaan Auvisen ja Salmenniemen Autuus vaatii kuulijaltaan antautumista, mutta kuuntelukokemuksen puhdistavuus palkitsee. Mestarillinen sävellys ja sitä saumattomasti tukevat tekstinkappaleet tuovat synkkyyden alta esiin värejä ja vivahteita.

Paperi T:n Malarian pelko on tuomariston mielestä pienieleisyydessään ravisteleva ja genrestään virkistävästi poikkeava. Helppouden illuusion takaa kuuluu valtava työmäärä ja poikkeuksellinen lahjakkuus.

Teosto-palkinnon voittajat jakavat 40 000 euron palkintosumman.

Paperi T: Palkinto kannustus rap-musiikille

Teosto-palkinnon saaminen pistää sanavalmiin räppärin Paperi T:n nöyräksi. Silti hän on iloinen, että on omalla musiikillaan ja taiteellaan pystynyt vakuuttamaan.

– Vaikka palkinnon saa yhdestä teoksesta, otan sen itse siten, että se on kannustus tehdä lisää. Mieli on jo seuraavissa tekemisissä, eikä pidä jäädä miettimään, mikä tässä meni oikein.

Paperi T. Kuva: Jari Kovalainen / Yle

Malarian pelko on Paperi T:n eli Henri Pulkkisen ensimmäinen sooloalbumi. Hän voitti aiemmin tänä vuonna albumillaan vuoden hiphop-Emman ja hänet palkittiin myös tulokkaana.

Papaeri T kokee, että palkinnot kannustavat nuoria rap-artisteja jatkamaan urallaan.

– Kun Asa sai Teosto-palkinnon ensimmäisenä rap-musiikilla 2000-luvun loppupuolella, se oli itselle nuorempana tekijänä iso juttu. Suomalainen rap-musiikki otettiin vihdoinkin vakavasti, kun sille annettiin tällainen palkinto.

– Tällaisessa taidepalkinnossa on parasta se, että nuoremmat tekijät voivat kokea, että heidän sukupolvensa ääneksi tullut musiikki otetaan vakavasti.