Afganistanista paennut Fatima sinnittelee yhteiskunnan laidalla: ”Turkissa elämme kuin vankilassa”

Monet pakolaiset jäävät Turkissa eräänlaiseen loukkuun vuosikausiksi. Turkki kieltää työnteon ja matkustamisen maan sisällä. YK:n pakolaisjärjestön ilmoitusta uudesta kotimaasta ei tule välttämättä edes vuosikymmenessä.

Yle maailmalla
Nainen ja poika kävelevät selin kameraan.
Afganistanista paennut Fatima kertoo elämästään Turkissa.

Lattialla on patjoja, muita huonekaluja ei ole. Huoneen nurkassa on televisio, joka näyttää afganistanilaista televisio-ohjelmaa.

Juuri muuta yhden huoneen ja keittiön asunnossa ei ole. Afganistanilaiselle Fatimalle paikka on koti, koska muutakaan vaihtoehtoa ei ole.

Hän on esimerkki ihmisestä, joka on pudonnut eräänlaiseen mustaan aukkoon.

Afganistanista Turkkiin paennut Fatima, 34, on viranomaisten ja YK:n pakolaisjärjestön rekistereissä, joten hän ei ole laittomasti Turkissa.

Oikeuksia hänellä on kuitenkin hyvin vähän. Hän ei voi anoa turvapaikkaa Turkista, koska Turkki myöntää turvapaikan vain Euroopasta tulleille ihmisille.

Kaupungista ei saa poistua

Turkin viranomaiset ovat määränneet Fatiman asumaan Kayserin kaupunkiin, Turkin pääkaupungin Ankaran itäpuolella.

Kayseri on minulle kuin avovankila.

afganistanilainen Fatima

Fatima ei saa poistua kaupungista ilman poliisin lupaa.

– Kayseri on minulle kuin avovankila, Fatima sanoo.

Fatima kertoo onnistuneensa kerran matkustamaan eteläturkkilaiseen Adanan kaupunkiin, jossa hänellä on tuttavia.

– Mutta sitten en päässyt (tänne) takaisin, koska rautatieasemalla lipunmyyjä soitti poliisit paikalle, Fatima kertoo lähinnä huvittuneena.

Vielä muutama vuosi sitten tilanne näytti vielä toiveikkaalta, kun Fatima saapui Turkkiin. Yksin matkustavana pienen lapsen äitinä hän pääsi nopeasti YK:n pakolaisjärjestön haastatteluun, jossa kuultiin hänen tarinansa.

Sen jälkeen alkoi odotus, joka on nyt venynyt viideksi vuodeksi.

Kukaan ei ota Fatimaa vastaan

YK on yrittänyt löytää hänelle uuden kotimaan, mutta asia ei etene. YK:n pakolaiskiintiön paikkoja on hyvin vähän. Fatimalle on myös sanottu, että hän on jo turvassa Turkissa.

Nainen katsoo tv:tä
34-vuotias Fatima on odottanut tietoa kohtalostaan vuodesta 2011. Hän ei halua kertoa koko nimeään eikä näyttää kasvojaan, koska pelkkää entistä afganistalaista miestään.Tom Kankkonen / YLE

– Yhdessä vaiheessa täällä oli yli 70 000 afganistanilaista. Vuosittain muutama sata on päässyt lähtemään eli poispääsy kestää ikuisuuden, Fatima sanoo.

Hänen mukaansa jotkut afganistanilaiset ovat odotelleet ratkaisua jopa 10 vuotta. Moni odotteluun turhautunut afganistanilainen liittyi viime kesänä Kreikkaan pyrkivien turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten joukkoon.

– Moni päätti viime kesänä lähteä vaaralliselle matkalle. Nyt he ovat tyhjän päällä Euroopassa ja me täällä Turkissa, Fatima sanoo.

Fatima suojelee poikaansa

Alun perin Kabulista tullut Fatima lähti pakoon levottomia oloja mutta myös entistä elämäänsä. Hän kertoo paenneensa myös entistä miestään, joka vaatii pariskunnan yhteisen pojan itsellleen. Afganistanissa poika kuuluisi Fatiman mukaan erossa automaattisesti isälle.

– Ainoa toivoni on poikani. Tulin tänne Turkkiin, koska kukaan ei voi ottaa poikaani minulta, hän sanoo.

Turkki kartta
Yle Uutisgrafiikka

Fatima lähtee hakemaan 10-vuotiasta Amir-poikaansa paikallisen ala-asteen pihalta. Iso koulureppu selässä Amir on kuin kuka tahansa koululainen, tosin kovin ujon oloinen.

Turkki on linjannut, että pakolaislapset pääsevät kouluun. Käytännössä tämä ei toimi kovin hyvin.

Esimerkiksi suurimman pakolaisryhmän eli syyrialaisten pakolaisten lapsista enemmistö ei käy koulua. Usein talousongelmat johtavat siihen, että lapset joutuvat töihin.

Pimeä työ ainoa vaihtoehto

Fatima työskenteli sairaanhoitajana Afganistanissa, muttaTurkissa hänellä ei ole lupaa tehdä töitä.

Jäisimme tänne, jos Turkki antaisi meille oikeuden asua ja tehdä töitä.

afganistanilainen Fatima

YK:lta saatu noin 80 euron avustus kuussa ei edes kata pienen asunnon vajaan sadan euron vuokraa. Ainoaksi vaihtoehdoksi jää pimeä työ.

– Jos olisi oikeus tehdä töitä, työnantajat eivät voisi huijata meitä ja jättää palkkoja maksamatta, Fatima sanoo.

Fatima on taitava ompelija, ja hän on pystynyt ansaitsemaan rahaa omalla työllään.

Samaa Fatima sanoo muista kohtalontovereista: afganistanilaiset ovat valmiita menemään minne vain, kunhan löytyy turvallinen paikka, jossa he voisivat asua ja tehdä töitä.

– Jäisimme tänne, jos Turkki antaisi meille oikeuden asua ja tehdä töitä. Kukaan ei vaarantaisi henkeään tuolla merellä, Fatima sanoo, kun saattelee meidät vaatimattoman asuntonsa ovelle.