Minitalo on vaihtoehto kerrostalokaksiolle

Yhä useampi suomalainen talotehdas tuottaa maailmalla muodikkaita miniomakotitaloja. Toistaiseksi niitä on mennyt matkailijoiden majoitukseen. Minimaalisiin tiloihin on mahdutettu sataneliöisten talojen toiminnot.

Kotimaa
Hirsinen miniasunto julkistetaan varsinaisesti ensi kesän asuntomessuilla, kertoo prototyyppiä esittelevä Mammuttikotien toimitusjohtaja Vesa Nylander
Hirsinen miniasunto julkistetaan varsinaisesti ensi kesän asuntomessuilla, kertoo prototyyppiä esittelevä Mammuttikotien toimitusjohtaja Vesa NylanderArto Veräjänkorva / Yle

Toistaiseksi pienin, jo tuotantoon siirtynyt oululainen miniomakotitalo löytyy Ylikiimingissä toimivan Mammuttikotien mallistosta.

Sen 21 neliöön on saatu mahtumaan kaikki eli keittiö, vessa-kylpyhuone, makuutilat ja väljän tuntuinen oleskelutilakin. Tilavaikutelmaa avartaa se, että huomattava osa seinistä ja katosta on lasia.

Toimitusjohtaja Vesa Nylander pitää pieniä asumismoduleja eräänlaisena minitalojen alalajina. Niitä on esimerkiksi juuri myyty yli kolmekymmentä Kemin Lumilinnan viereen sijoittuviksi matkailijamajoitteiksi.

– Moduleita voidaan kytkeä yhteen tilantarpeen mukaan. Yksinään ne soveltuvat lomamökeiksi tai aittarakennuksiksi. Ruotsissa niitä saa jo pystyttää omakotitonteille ilman luvitusta, esimerkiksi opiskelija-asunnoiksi, Nylander selvittää.

Tavallisetkin omakotitalot pienenevät

Kiinnostus yhä pienempiin omakotitaloihin on selvä trendi Suomessa.

Uskon, että taustalla on ekologisuus.

Vesa Nylander

– Uskon, että taustalla on ekologisuus, ja ehkä ihmisten käytettävissä oleva varallisuus. Pienempi on halvempi hankkia, ylläpitää ja lämmittää, Nylander erittelee.

Myös oululainen Kastelli-talot Oy on teettänyt arkkitehdeillaan minikokoisen valmistalon kevätmallistoon. Liiketoimintajohtaja Vesa Jukka Vaaramon mukaan ensimmäiset kaupat näistä kerrostalokaksion kokoisista, vain 48,5:n neliön omakotitaloista on tehty, ja talotehdas aloittaa toimitukset loppukesästä.

– Omakotitalon toimintojen sijoittelussa pieneen tilaan käytämme arkkitehteja, kuten muussakin suunnittelussa, Vaaramo muistuttaa.

– Viiden viime vuoden aikana omakotitalojen keskikoko on pienentynyt noin kymmenen neliötä. Yhä useampi jättää suosiolla toisen kerroksen pois suunnitelmista ja tyytyy reilun sadan neliön yksitasoisiin pohjaratkaisuihin. Siinä voi säästää kymmeniätuhansia euroja. Aivan minikokoisten talojen yleismaailmallinen trendi on näkyvissä meilläkin, Vaaramo toteaa.

Oululaiset talotehtaat muistuttavat, että Suomessa on paljon isoja omakotitontteja, joille mahtuisi lisäksi miniomakotitalo. Sipilän hallitusohjelman normienpurkutalkoissa on maininta miniomakotitalojen edistämisestä.