Microsoft haastaa Yhdysvaltain hallituksen oikeuteen – haluaa kertoa, kun asiakkaiden sähköposteja luetaan

Tietotekniikkayhtiön mukaan pilvipalvelut ovat antaneet hallitukselle tavan päästä käsiksi ihmisten tietoihin ilman, että sen on tunkeuduttava yksittäisiin tietokoneisiin.

Ulkomaat
Microsoft logo
Jagadeesh Nv / EPA

Tietotekniikkayhtiö Microsoft on haastanut Yhdysvaltain hallituksen oikeuteen. Microsoft vaatii oikeuden saada kertoa asiakkailleen, jos hallitus haluaa lukea heidän sähköpostejaan ja muita asiakirjoja.

Microsoftin mukaan hallitus toimii perustuslain vastaisesti, kun se estää yhtiötä ilmoittamasta asiakkailleen hallituksen tekemistä tietopyynnöistä.

Viimeisen 18 kuukauden aikana Microsoft ilmoittaa saaneensa 5 624 määräystä luovuttaa asiakastietoja hallitukselle. Niistä 2 576 kielsi Microsoftia ilmoittamasta asiakkaalle, että hallitus halusi hänestä tietoa. Suurin osa määräyksistä koski yksityishenkilöitä.

Pilvipalveluissa porsaanreikä

Yhdysvaltain perustuslain neljännen lisäyksen mukaan ihmisillä ja yrityksillä on oikeus saada tietää, jos hallitus tutkii tai takavarikoi heidän omaisuuttaan. 30 vuotta sitten voimaan tulleen viestintälain nojalla hallituksella on kuitenkin oikeus päästä käsiksi muun muassa tietoon, jota varastoidaan niin sanotuissa pilvissä.

Microsoft keskittyy oikeusjutussa juuri ulkoisille palvelimille varastoituun dataan, eli erilaisiin pilvitoimintoihin. Yrityksen mukaan pilvet ovat mahdollistaneet hallitukselle uuden tavan päästä käsiksi ihmisten tietoihin ilman, että sen on tunkeuduttava yksittäisiin tietokoneisiin.

– Ihmiset eivät luovu oikeudestaan yksityisyyteen siirtäessään tietoa pilvipalveluun, Microsoft sanoo uutistoimisto Reutersin lukemassa kanteessa.

Yhdysvalloissa on viime aikana käyty useita tietoturvataisteluita. Suuryritys Apple kieltäytyi helmikuussa auttamasta FBI:tä San Bernardinon ampumatapauksen selvittämisessä ja iPhone-puhelimen salauskoodin paljastamisessa.

Lähteet: Reuters