Mestiskiekkoilijan ura eteni tuomariksi jalkapalloliigaan – tavoitteena kansainväliset kentät

Sen minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa –sanonta osuu nappiin jyväskyläläisen Kalle Mäkisen kohdalla.  29-vuotias Mäkinen aloitti  jo 15-vuotiaana jalkapallotuomaroinnin. Varsinaisella urheilija-urallaan hän pelasi 13 vuotta jääkiekkoa juoniori-, Suomisarja- ja mestistasolla. Nyt edessä on ensimmäinen kausi jalkapalloliigan tuomarina. Mäkinen myöntää, että tuomareista on pula ja patistelee nuoria mukaan.

Kalle Mäkinen vaihtoi lätkänpelaamiseen jalkapallotuomarointiin. Kuva: Timo Hytönen / Yle

Ulkopuolisen silmissä urheilutuomarin työ ei näytä houkuttelevalta. Tuomarit ovat usein sylkykuppeja, joita mössitään tuomaripelistä – kun se oma suosikkijoukkue ei voittanutkaan. Kalle Mäkinen Mäkinen rauhoittelee, että aloittelevan tuomarin on turha pelätä yleisön ja pelaajien kritiikkiä.

Totta kai me tehdään virheitä kuten pelaajatkin.

Kalle Mäkinen

– Kyllä tähän kasvaa ja meillä on vahva tukiverkosto, jonka kanssa toimimme. Mutta kyllä tässä pitää olla kova pää eli toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos ja taas mennään eteenpäin. Totta kai me tehdään virheitä kuten pelaajatkin, se on ihan luonnollista.

Tuomarin arvovalta kentällä lähtee Mäkisen mukaan ihmisten johtamisesta. Ja kaiken takana vahvana tukena ovat pelin tarkat säännöt.

– Niihin perustuen johdetaan tilanteita jo ennen ottelua, sen aikana ja jälkeen. Valmentajien ja joukkueen johtajien kanssa otetaan kontaktia jo ennen matsia. Peli on tietysti kaikista tärkein ja meidän tehtävä on palvella sitä.

Isä edellä, poika perässä

Kalle Mäkisen isä oli aikoinaan erotuomari ja poika kulki hänen jalanjäljissään. Kallella ei 15-vuotiaana ollut aikaa sitoutua kesätöihin, joten rahan perässä mentiin tuomaritöillä.

Asetin tavoitteeksi, että liigaan pitää päästä.

Kalle Mäkinen

– Se oli siinä määrin mukavaa hommaa, että pystyi itse määrittämään milloin on pelejä.

Tuomarin pilliin Mäkinen on puhaltanut kohta 15 vuotta. Sen rinnalla varsinaisena päälajina hänellä oli jääkiekko 13 vuotta kevääseen 2013 saakka.

– Sen jälkeen päätin panostaa tuomarointiin. Asetin tavoitteeksi, että liigaan pitää päästä. Debyytti on nyt tehty ja ensimmäistä liigakautta tässä odotellaan vesi kielellä.

Mäkisen tavoitteet eivät tähän lopu. Päämääränä on päästä tuomaroimaan kansainvälisiä jalkapallopelejä. Se vaatii hyviä pelejä ja vakiintumisen Veikkaus-liigassa sekä osallistumisen UEFAn core -koulutusohjelmaan.

Punainen kortti tuomarin kädessä tarkoittaa pelaajan vakavaa rikettä ja sulkemista ottelusta. Kuva: EPA

Pillien Porsche: 70 euroa

Kalle vihelsi viime vuonna kaksi peliä jalkapallon Veikkaus-liigassa ja hänet on nyt kategorisoitu liigatuomariksi. Mäkinen kuuluu joukkoon, joka viheltää 50 prosenttia liigaa ja 50 prosenttia ykköstä.

Me myös kilpaillemme keskenämme.

Kalle Mäkinen

– Jos pelit kulkevat niin voi tulla enemmän vastuuta ja jos ei kulje, niin mennään alempia sarjoja. Me myös kilpaillemme keskenämme, meitä tarkkaillaan joka pelissä, saadaan arvosanoja ja meillä on myös oma valmentaja.

Mäkisen kotoa löytyy monta pilliä ja totta kai useita eri malleja, joista lähtee erilaisia soundeja.

– Nyt kun nousin liigaan, niin ostin pillien Porchen, se maksoi 70 euroa, nauraa Mäkinen

Keski-Suomessa ja muuallakin Suomessa on tällä hetkellä pulaa tuomareista. Mäkinen kaipaa toimintaan etenkin innokkaita nuoria, niitä jotka pelaavat parhaillaan ja myös entisiä pelaajia.

Tuomari juoksee yli 10 kilometriä ottelussa

Palloliiton piirit järjestävät kursseja ja niille voivat hakeutua jalkapallosta ja erotuomaritoiminnasta kiinnostuneet. Tuomarin ura alkaa yhden illan peruskurssista, jota seuraa 16 tunnin jatkokurssi.

Kurssi jakaantuu kolmeen osaan. Luentokoulutuksessa opetellaan säännöt ja niiden tulkintaa. Kenttäkoulutuksessa harjoitellaan käytännössä. Kurssi huipentuu otteluun, jossa toimitaan erotuomarina kokeneemman tuomarin opastuksella.

Ei Suomessa taida olla ammattituomareita.

Kalle Mäkinen

Jalkapallon päätuomarina kunto pysyy hyvänä, sillä ottelussa on juostava 10-13 kilometriä. Lisäksi Mäkinen treenaa ja etenkin juoksee paljon.

– Pohjakunto pitää olla todella hyvässä tikissä, sillä jos läähättää ja on puhki, niin ei näe pelitapahtumia ja reagointikyky alenee.

Tuomarin työ ei pelkästään elätä, joten Mäkiselläkin on päivätyö Fonectan asiakkuusjohtajana.

– Ei Suomessa taida olla ammattituomareita, toivotaan että jonain päivänä olisi. Työ tukee tietysti erotuomaritoimintaa ja myös toisinpäin. Molemmissa ollaan ihmisten kanssa tekemisissä. Ja kyllähän pelimaailman on oppinut, kun on saanut tapella ja taistella jätkien kanssa tuolla kentällä, korostaa Kalle Mäkinen.