1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

Oikeusoppineet: Sipilän porvarihallitus on tehnyt sote-vallankumouksen

Oikeusoppineet kummastelevat Sipilän hallituksen päätöstä maakunnallisten sosiaali- ja terveyspalvelujen yhtiöittämisestä. Kriitikot sanovat, että sote-palveluja siirretään nyt markkinavoimien armoille EU-korttia käyttämällä – vaikka siihen ei olisi mitään pakkoa.

Arto Sulonen (vas.) ja Olli Mäenpää (oik.) Kuva: Yle

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen tahtotilat tulevat ja menevät, mutta sote-sekasorto jatkuu. Nyt myös maakuntien palvelutuotantoa on tarkoitus yhtiöittää niin paljon kuin sielu sietää.

Suomalaisen kunta- ja hallintojuridiikan ykkösketjun edustajat ovat ihmeissään. Sipilän hallitus on tehnyt sosiaali- ja terveysalalla hiljaisen vallankumouksen.

– Onhan se suoraviivainen ja dramaattinen linjaus, että kaikki valinnanvapauden piiriin tulevat maakunnalliset sosiaali- ja terveyspalvelut yhtiöitetään. Se on vallankumouksellinen muutos, sanoo hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää Helsingin yliopistosta.

Myös Kuntaliiton lakiasiain johtaja Arto Sulonen on sote-palvelujen tuotantokulttuurin äkkimuutoksesta ihmeissään.

– Enää ei toimita ja työskennellä perinteisen julkishallintovetoisen sosiaali- ja terveyspalvelun piirissä, vaan pohditaan todella sitä, miten markkinat tuodaan sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Yhtiöittämisessä on kyse suomalaisesta poliittisesta päätöksestä, tietoisesta valinnasta.

Arto Sulonen

"Hokema siitä, että EU pakottaa yhtiöittämiseen on valhe"

Porvaripoliitikkojen turuilla ja toreilla kuulee koko ajan hokemaa, että EU-säädökset vaativat yhtiöittämistä. Onko se niin?

– Ei. Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita ei ole pakko yhtiöittää ja viedä markkinoille. Sitä EU-lainsäädäntö ei todellakaan vaadi, Arto Sulonen valistaa.

– Kyse ei ole mistään EU:n pakkomääräyksestä. Kyse on suomalaisesta poliittisesta päätöksestä, tietoisesta valinnasta.

Olli Mäenpää puolestaan sanoo, että moni poliitikko pelottelee kansaa sellaisella EU-peikolla, jota ei ole olemassakaan.

– Tässä on sumeilematta käytetty EU-korttia. Väitetään, että EU vaatii maakunnallisten sote-palvelujen yhtiöittämistä. Se ei pidä paikkaansa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita ei ole pakko yhtiöittää ja viedä markkinoille.

Arto Sulonen

Edessä paratiisiyhtiöiden kartelli?

Jos ja kun maakunnat perustavat osakeyhtiöitä, silloin sote-asioissa pelataan osakeyhtiölain säännöillä – ei kuntalain mukaan. Peli menee kovaksi.

– Markkinaehtoinen toiminta on markkinaehtoista toimintaa, Kuntaliiton lakiasiain johtaja Arto Sulonen huokaa lakonisesti.

Osakeyhtiölain mukaan osakeyhtiön tarkoituksena on tuottaa voittoa omistajilleen. Kuinka voitontavoittelu sopii yhteiskunnalliseen palvelutuotantoon?

– Huonostihan se sote-palvelujen tuottamiseen sopii, professori Olli Mäenpää sanoo.

– Pääasia on tietenkin palvelujen tuottaminen – ei voiton tavoittelu saa olla näissä toiminnoissa perimmäinen tarkoitus.

Markkinavoimat toimivat kuten markkinavoimat toimivat. Isot ostavat pienet. Käykö tässä nyt niin, että edessämme on pian veroparatiisiyhtiöiden kartelli?

– Jonkinlainen kartelli – tai joka tapauksessa isoja yhtiöitä siellä sitten on. Ovatko ne veroparatiisiyhtiöitä vai ovatko ne amerikkalaisia eläkerahastoja, sitä voimme tässä vain arvailla.