Kerry lentouhittelusta: "Provosoivaa ja vaarallista"

Yhdysvallat toivoo, ettei ohjushävittäjä USS Donald Cookin kokemaa häirintää enää tapahdu.

Ulkomaat
Yhdysvaltalainen ohjushävittäjä Donald Cook saapumassa Gdynian satamaan Puolassa.
Yhdysvaltalainen ohjushävittäjä Donald Cook saapumassa Gdynian satamaan Puolassa 8. huhtikuuta.Adam Warzawa / EPA

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry tuomitsee venäläisten sotilaskoneiden lennot, jotka tapahtuivat liian lähellä yhdysvaltalaista ohjushävittäjää.

– Me tuomitsemme tällaisen toiminnan. Se on piittaamatonta, provosoivaa ja vaarallista. Lisäksi voimankäytön sääntöjen mukaan kyseeseen olisi voinut tulla alas ampuminen, ulkoministeri John Kerry sanoo uutiskanava CNN:n ja Miami Herald –lehden haastattelussa.

Kerryn mukaan Yhdysvallat käy Venäjän kanssa läpi tapahtumasarjan.

– Keskustelemme venäläisten kanssa siitä, kuinka vaarallista tällainen on. Toivomme, ettei tämä tule koskaan toistumaan.

Kaliningradista toimineet venäläiset sotilaskoneet ahdistelivat Itämerellä amerikkalaista ohjushävittäjää Donald Cookia parin päivän ajan. Venäläiset tekivät ohi- ja ylilentoja lähellä laivaa. Paikoin välimatkaa oli vain kymmenen metriä.

Venäjän puolustusministeriö kiistää härnäämisen. Ministeriön mukaan Sukhoi Su-24 -koneet olivat suunnitelluilla harjoituslennoilla Itämeren puolueettomien vesien yllä. Puolustusministeriö kertoo venäläiskoneiden kääntyneen kaikkia turvatoimenpiteitä noudattaen pois nähtyään yhdysvaltalaisaluksen.

USS Donald Cook on osa Yhdysvaltain ohjuspuolustusjärjestelmää. Aluksen tukikohta on Espanjassa, mutta se on vierailulla Puolassa ja muualla eteläisellä Itämerellä.

Lähteet: Reuters