Kemin kiinteistöissä useita kompastuskiviä liikuntarajoitteisille

Kiinteistöissä olevien hissien pieni koko, kynnykset, pyörätuoleille tarkoitetut liian jyrkät luiskat ja ulospäin aukeavat ovet aiheuttavat sen, että useimpien pyörätuolia ja rollaattoria käyttävien on vaikea toimittaa asioitaan ilman avustajaa.

pyörätuolit
pyörätuoli, esteettömyys, liikuntaeste
Jenna Vuokila / Yle

Kemi saa moitteita esteettömyyden puutteista kiinteistöissään. Pyörätuolilla liikkuvan ja huonosti kulkevan on vaikea asioida muun muassa sosiaalitoimistossa, mielenterveystoimistossa, keskustan terveysasemalla ja fysisoterapiaosastolla.

Hissien pieni koko, kynnykset, pyörätuoleille tarkoitetut liian jyrkät luiskat ja ulospäin aukeavat ovet aiheuttavat sen, että useimpien pyörätuolia ja rollaattoria käyttävien on hankalaa toimittaa asioitaan ilman avustajaa.

– Sillä on suuri merkitys, jos itse ei pääse asioimaan paikan päälle. Tilanne on silloin huono, vammaisjärjestöjen neuvottelukunnan puheenjohtaja Kristiina Niskanen toteaa.

– Täytyy olla mukana joku muu, joka auttaa, tai hoitaa asiat internetissä tai puhelimitse, mutta eihän se ole sama asia, Niskanen jatkaa.

Pattitilanne epäkohtien hoitamisessa

Niskanen ei näe helppoa ratkaisua puutteiden korjaamiseksi, sillä epäkohdat vaatisivat isojakin muutoksia rakennuksissa.

– Kaupunki on useimmissa kiinteistöissä vuokralaisena, joten niihin ei voi mennä noin vain tekemään muutoksia. Kaikkiin rakennuksiin ei voi edes tehdä mitään, koska ne ovat sen verran vanhoja.

– Kyllä tämä on aika lailla pattitilanne, Niskanen huokaa.