Kelirikosta saatetaan päästä tänä keväänä vähällä

Kelirikkokaudesta näyttää tulevan tavallista helpompi. Painorajoituksia on vielä melko vähän mutta sorateillä ei suositella vielä raskaita kuljetuksia.

kelirikko
Pintakelirikko on aiheuttanut kuoppia ja uria soratiehen.
Heikki Rönty / Yle

Tämän kevään kelirikkokaudesta on tulossa tavanomaista helpompi. Viime aikojen aurinkoiset säät ja kylmät yöt ovat suosineet tienpitäjiä, sanoo aluevastaava Kalevi Lipponen Pohjois-Savon ely-keskuksesta.

Painorajoituksia on ely-keskuksen alueella parilla sadalla kilometrillä, eikä lisää ole tulossa ainakaan lähipäivinä. Tilanne vaihtelee, sillä aukeilla paikoilla olevat soratiet ovat melko sulia mutta metsän keskellä ne ovat vielä jäässä.

– Parempaan suuntaan on päästy. Tilanne kuitenkin vaihtelee ja riippuu siitäkin, onko soratie aukealla vai metsän keskellä. Aukeilla olevat soratiet alkavat olla jo aika sulia, mutta metsän kohdalla soratiet ovat vielä melko lailla jäässä. Vielä ei kannattaisi raskaita kuljetuksia sorateillä tehdä.

Lipponen kiitteleekin puutavarakuljettajia siitä, että teitä ei ole turhaan rasitettu.

– Jos sieltä vielä muutaman viikon malttaisi olla pois, tilanne tältä keväältä alkaisi olla ohi.

Vaikka nyt kelirikkokausi näyttää hyvälle, lähiviikkojen sää voi vielä muuttaa tilanteen:

– Huono tilanne olisi, jos tulisi vesisateita tai voimakkaita lämpöaaltoja. Silloin sulaminen olisi voimakasta ja haihtuminen vähäistä. Katsotaan vielä muutama viikko, ja kehutaan sitten sen jälkeen, Lipponen nauraa.

Ensi kesänä Pohjois-Savon ely-keskus käyttää kelirikkokorjauksiin kaksi miljoonaa euroa.