1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Aspergerista voi olla hyötyä työelämässä – ”Meille yksityiskohdat pomppaavat esille”

Autistiset piirteet voivat olla myös vahvuus työelämässä kun työolosuhteet räätälöidään tekijälle sopiviksi. Aikuisena Asperger-diagnoosin saanut Juha Ojaniemi kertoi Ylen aamu-tv:ssä, millaista Asperger-ihmisen työnteko on.

Kotimaan uutiset
Hanna Ekman ja Juha Ojaniemi.
Aspergerin oireyhtymästä kärsiminen ei tarkoita sitä, että joutuisi jäämään työelämän ulkopuolelle. Asiasta keskustelivat Aamu-tv:ssä Hanna Ekman Autismisäätiöstä ja kehitysjohtaja Juha Ojaniemi.

Juha Ojaniemi on IT-yhtiö Netello Systemsin kehityspäällikkö. Hän on hakukoneoptimoinnin asiantuntija. Hänellä on myös Aspergerin oireyhtymä.

Yleensä me autismin kirjon ihmiset emme niinkään lue ihmisten elekieltä. Keskitymme enemmän siihen, mitä sanotaan.

Juha Ojaniemi

Ojaniemen Asperger diagnosoitiin vasta aikuisena.

– Työyhteisössä tuli vastaan viestintäongelmia ja väärinymmärryksiä. Aloin miettiä, onko minulla puheen tuottamisen ongelma tai dysfasia tai jotain sen suuntaista, Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Ojaniemi muisteli.

Hän hakeutui työterveyshuoltoon, jossa ongelmaa alettiin tutkia.

– Siellä pitkien tutkimusten jälkeen päädyttiin siihen, että on kyseessä tämmöinen synnynnäinen erilaisuus nimeltään Aspergerin oireyhtymä.

Aspergerin oireyhtymä on autismin kirjoon kuuluva häiriö, jolle ovat ominaisia ongelmat toisten ihmisten tunnetilojen ymmärtämisessä ja siitä johtuvat kommunikaatio-ongelmat sekä erilaiset kaavamaiset käyttäytymistavat.

Kyky päästä flow-tilaan

Ojaniemen mukaan hankalat tilanteet töissä liittyvät usein väärinymmärryksiin.

Minä tarkistan meidän yrityksessä esimerkiksi tehdyt tilaussopimukset, koska havaitsen niissä sellaisia asioita, joita välttämättä muut eivät huomaa.

Juha Ojaniemi

– Yleensä me autismin kirjon ihmiset emme niinkään lue ihmisten elekieltä. Keskitymme enemmän siihen, mitä sanotaan. Silloin tulee varsinkin väärinkäsityksiä, kun ei huomaa, että toisen ihmisen rivien välissä on jotain. Tai sitten joku kuvittelee, että minulla on rivien välissä jotain, vaikka siellä ei ole mitään.

Ojaniemellä on kyky keskittyä erittäin syvällisesti johonkin asiaan ja päästä niin sanottuun flow-tilaan. Ojaniemen mukaan Asperger-ihmisille on myös melko yleistä havaita yksityiskohtia ja virheitä.

– Minä tarkistan meidän yrityksessä esimerkiksi tehdyt tilaussopimukset, koska havaitsen niissä sellaisia asioita, joita välttämättä muut eivät huomaa.

Ojaniemen mukaan maailmalla autismin kirjon ihmisiä on palkattu esimerkiksi etsimään virheitä ohjelmakoodista.

– Meille yksityiskohdat pomppaavat esille.

Ojaniemi huomauttaa, että autistisilla ihmisillä on usein epätasainen kykyprofiili. Esimerkiksi koulutodistuksessa osa numeroista voi olla viitosia, osa kymppejä.

– Sekin aiheuttaa helposti ihmisten kanssa ongelmia. Jos joku ihminen tuntee esimerkiksi minut sen minun asiantuntemukseni kautta ja niiden asioiden kautta, joissa olen todella hyvä, on vaikea uskoa, että jossain toisessa asiassa en oikeasti ymmärrä tai pysty.

Lue seuraavaksi