Hyppää sisältöön

Teknologia mullistaa sodankäynnin: luodinkestävä kerrasto ja laserase käytössä muutamien vuosien päästä

Alle millimetrin paksuinen kevyt vaate pysäyttää luodin nanoteknologian avulla. Laserhakeutuva luoti korvaa tarkka-ampujan eli hakeutuu itse maaliin. Nopea teknologinen kehitys tekee aseista jatkuvasti pienempiä ja halvempia. Näkymätöntä panssarivaunuakin kehitetään jo.

Jyri Kosola
Maailman suurvallat kehittävät itsestään liikkuvia taisteluvälineitä, robotiikalla tehostettuja sotilaita ja laseraseita. Millaisia ovat sotateknologian viimeisimmät edistysaskeleet? Vieraana Puolustusvoimien tutkimuspäällikkö, insinöörieversti Jyri Kosola.

Taistelukentät muistuttavat kehittyvän aseteknologian vuoksi lähitulevaisuudessa yhä enemmän scifi-elokuvia. Esimerkiksi tarkka-ampujan kivääriin on kehitetty laserhakeutuva luoti, joka hakeutuu kohteeseensa.

– Riittää että osoittaa sinne päin, pitää hiusristikon maalin kohdalla, ja luoti hakeutuu maaliin. Se ei vielä seuraa mutkan taakse pakenevaa taistelijaa, mutta jokaisesta voi tulla tarkka-ampuja, kertoo Puolustusvoimien tutkimuspäällikkö, insinöörieversti Jyri Kosola Ylen Aamu-tv:n haastattelussa.

Kymmenen vuoden kuluttua täsmäaseet ovat kustannustensa ja kokonsa puolesta yhä useamman taistelijan ulottuvilla. Muutos varustusten hinnassa ja koossa on 25 prosentin luokkaa vuosittain, Kosola arvioi.

– Teknologian perusluonne on, että se pienentyy ja halpenee koko ajan. Kymmenessä vuodessa puhutaan kymmenes- tai sadasosasta koossa ja hinnassa. Tämä tekee täsmäaseet yksilötasolla mahdolliseksi muutaman vuoden sisällä.

Laser eksyy sumussa

Laser on parin vuoden ajan ollut operatiivisessa käytössä USA:n laivastossa. Kantama on Kosolan mukaan parin kilometrin luokkaa. Laseraseita on mahdollista käyttää muun muassa miehittämättömien aseiden tuhoamiseen ja kranaatintorjuntaan.

Luotiin verrattuna laserissa on perustavanlaatuinen heikkous, se ei toimi esimerkiksi sumussa.

– Laseraseen perusongelma on että se vaatii näköyhteysreitin. Sumu josta luoti menee läpi, laser ei mene. Siksi siitä ei koskee tule taistelukentän laserpistooliratkaisua niin kuin Tähtien sodasta voitaisiin ajatella, Kosola sanoo.

Nanopyjama pysäyttää luodin

Aseteknologian kehityksessä on kyse teknologian kilpajuoksusta, jossa kehitetään toisaalta älykkäämpiä aseita, jotka löytävät kohteensa itse, ja toisaalta keinoja joilla niiltä voi suojautua ja piiloutua.

Nanopuku on valmistettu nanokiteistä. Kun siihen osuu luoti, joustava kiderakenne jäykistyy ja suojaa kuin panssari. Alle millimetrin paksuinen puku pystyy pysäyttämään nykyisten käsiaseiden luodit.

– Käytännössä kuin supermiehen pyjama, joka pysäyttää luodit, ja on huomattavasti kevyempi kuin suojaliivit, Kosola kuvailee.

Englannissa on menty Kosolan mukaan vielä pidemmälle, kehitteillä on sekä ihmisten että ajoneuvojen näkymättömäksi tekeytyminen.

– Tämä on merkittävä ja mullistava tekijä. Panssarivaunu voi naamioitua metsäksi, henkilöautoksi tai viattomaksi kohteeksi esimerkiksi säätämällä kohteiden näennäistä pintalämpötilaa.

– Olen nähnyt toiminnassa, kyllä se toimii. Jos tietää, että kohde on siinä, se voidaan hahmottaa, mutta jos et tiedä, sitä ei löydä, Kosola kertoo.

Pian kokonaan näkymättömäksi

Teknologia näkymättömäksi muuttumista varten on jo Kosolan mukaan olemassa. Vaatteiden väriä ja kuvioiden kontrastia voidaan säätää.

– Vielä ei yksittäistä sotilasta voi tehdä näkymättömäksi, muutamien vuosien sisällä ehkä, hän sanoo.

.
.