Yrittäjyyden kehittäjä Jaakko Selin: Jyväskylän ytimeen lisää parkkipaikkoja

Yrittäjäjärjestöjen tunnustuksen saanutta Jaakko Selinä ilahduttavat uudet, nuoret yrittäjät sekä yrittäjien ja kaupungin vuoropuhelun lisääntyminen. Kaupunkikeskustan elinvoimasta huolehtiva mies soisi ruutukaava-alueelle lisää myös kohtuuhintaisia toimistotiloja yrittäjille.

yrittäjyys
Jaakko Selin, kaupunginvaltuutettu ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja (kok.)
Jaana Polamo / Yle

Yllätys Vuoden Yrittäjyyden Edistäjä -tunnustuksesta säilyi loppuun asti. Vaikka Jaakko Selin, 38, ehti jo ihmetellä, miksi kaupunginsihteerien hänelle laatima ohjelma oli jotenkin vaillinainen – sumutus meni silti läpi.

– Erinomainen yllätys. Tuntuu tosi hienolta, varsinkin kun tiedän, että kaikki seudun yrittäjäyhdistykset ovat olleet jakamassa tätä palkintoa.

Selin on näkyvä kasvo Jyväskylän kaupungin luottamustehtävissä: kaupunginvaltuustossa ja kaupunginhallituksen varapuheenjohtajana. Hänellä on myös tukku muita yhteiskunnallisia rooleja.

Markkina-alueelle lisää kokoa

Itsekin 1990-luvun lopulta saakka yrittäjänä toiminutta Seliniä ilahduttaa, että puitteet yrittää ovat Jyväskylässä parantuneet. Erityishuomion hän antaa yrittäjyyden arvostukselle, joka on hänen mielestään noussut merkittävästi.

Jaakko Selin kaupunginvaltettu ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja (kok.)
Jaana Polamo / Yle

– Meille on tullut todella hyvin lisää nuoria yrittäjiä. Jyväskylässä nuoret, korkeakoulutetut ihmiset ovat lähteneet yrittäjiksi.

Vaikka kaupungin lupa- ja kaavaprosessien sujuvoittamisen eteen on viime vuosina tehty paljon työtä, ja tulostakin on saatu, Selinin mielestä silläkin saralla voidaan aina tahtia parantaa.

Vaikka kaupungissa on varsin laaja aika laaja yrittäjyyden ja yrittäjien kenttä, ongelmana Selin näkee valitettavan pienen markkina-alueen.

– Valitettavasti kaikki erikoisliikkeet eivät ole eläneet. Väestönkasvua tarvitaan.

"Lisää toimistotiloja"

Yrittäjyyden edellytyksiin kuuluvat myös toimitilat, joita Selin uskoo kaupungissa olevan riittävästi.

Toimistotilapuolella myös hintataso, ainakin joiltakin osin, tuntuu olevan kohtuullisen korkea.

Jaakko Selin

– Mutta ovatko ne sellaisia, joita yrittäjät tarvitsevat. Esimerkiksi, kun etsin omalle yritykselleni uutta paikkaa, riittävän korkeaa tilaa oli yllättävän vaikeaa löytää.

Selinin mukaan ruutukaava-alueella soisi olevan myös nykyistä enemmän uudehkoja toimistotiloja, koska niille olisi kysyntää.

– Toimistotilapuolella myös hintataso, ainakin joiltakin osin, tuntuu olevan kohtuullisen korkea.

"Pihakadut vielä keskeneräisiä"

Huoli kupunkikeskustanautioitumisestaja kivijalkaliikkeiden valumisesta lähiöiden marketteihin ja kauppakeskuksiin on viime vuosina puhuttanut Jyväskylässä.

Ihan täysi nappi se (pihakatu) ei esimerkiksi yläkaupungilla vielä ole.

Jaakko Selin

Se huolestuttaa Seliniäkin, mutta hän ei näe kehityssuuntaan välttämättönä, jos kaupunkikeskusta saadaan niin vetovoimaiseksi, että se mahdollistaa myös kannattavan yritystoiminnan. Selinin mielestä juuri erikoisliikkeet, joita muualla ei ole, pitävät keskustan elävänä.

Kaupungin pihakatu-kokeilut ovat hänen mielestään tuoneet sekä hyviä että huonoja kokemuksia.

– Ihan täysi nappi se ei esimerkiksi yläkaupungilla vielä ole. Vähän on sellainen keskeneräinen tunnelma siellä on– tosin keskeneräinen projektihan se onkin.

"Lisää pysäköintitilaa keskustaan"

Erityisen tärkeänä jatkossa hän näkee pysäköintiratkaisujen kunnollista hoitamista, koska keskusta-alueen saavutettavuuteen kuuluu, että sinne voi kävellä, pyöräillä, ajaa julkisilla tai omalla autolla, jonka saa mutkattomasti pysäköityä.

Minä kyllä tekisin pysäköintihalli-ratkaisuja vähän lisää.

Jaakko Selin

– Riittävästä kadunvarsipysäköinnin mahdollisuudesta on huolehdittava. Ja minä kyllä tekisin pysäköintihalli-ratkaisuja vähän lisää. Esimerkiksi Paraati-aukion alla on yksi lähes valmi, toteuttamista odottamassa.

Jyväskylän keskustassa etenkin yläkaupunki pienine kivijalkaliikkeineen on Selinille tärkeä – on ollut lapsuudesta asti. Esimerkiksi vanhassa, edelleen toimivassa antikvariaatissa hän kävi jo pikkupoikana vaihtamassa ja lukemassa sarjakuvia.

– Ja edelleen käyn. Lapsena hain sieltä Hämähäkkimiehiä ja kaikki Asterixit minulta löytyvät edelleen.

Perusteina vuoropuhelu ja palvelualoite

Selin uskoo, että palkinnon taustalla on keskeisessä osassa yrittäjien, yrittäjäjärjestöjen ja kaupungin välinen vuoropuhelu, jota hän on halunnut edistää.

– Valitettavasti toimijat eivät aina puhu ihan samalla vauhdilla tai samaa kieltä.

Palkitsemisperusteissa mainitaan myös Selinin aloitteellisuus palvelualoitekokeilussa.

Valitettavasti toimijat eivät aina puhu ihan samalla vauhdilla tai samaa kieltä.

Jaakko Selin

Jyväskylä mahdollisti ensimmäisenä suurena kaupunkina Suomessa palvelualoitetoiminnan, joka on jo käynnistämisvaiheessaan lisännyt kaupungin toiminnan avoimuutta sekä yritysten ja yhteisöjen kiinnostusta ideoida uusia tapoja kehittää kaupungin toimintaa.

Itse hän nostaa esille myös roolinsa palveluseteli-toiminnassa, jota hän pitää tärkeänä.

Yrittäjäjärjestöt jakavat vuosittain tunnustuspalkinnon yksityishenkilölle tai yhteisölle, joka on merkittävästi edistänyt myönteisen yrittäjyysilmapiirin kehittymistä tai parantanut yrittäjien menestyksen mahdollisuuksia Jyväskylässä. Palkinnon taustalla ovat kolme paikallisyhdistystä: Jyväskylän Yrittäjät, Jyvässeudun Yrittäjät sekä Korpilahden Yrittäjät. Selin palkittiin Vuoden 2015 Yrittäjyyden Edistäjänä.

Jaakko Seliniä haastatteli Annika Rantanen.