Postin aamujakelijoiden työoloissa puutteita pääkaupunkiseudulla – kaikilla ei ole pääsyä vessatiloihin

Postin pääkaupunkiseudun varhaisjakelijoiden työoloissa on havaittu puutteita, kertoo Etelä-Suomen aluehallintovirasto. Postin tietojen mukaan varhaisjakelijoiden työolot ovat lainmukaisia.

Kotimaa
Postikärryt
Ronnie Holmberg / Yle

Posti Group Oyj:n työsuojelun varavaltuutetun, Seppo Kurttilan mukaan varhaisjakelijoiden työoloista tingitään merkittävästi, eikä työntekijöille ole useinkaan tarjolla lainmukaisia sosiaalitiloja. Myös asiaa selvittänyt Etelä-Suomen aluehallintovirasto vahvistaa, että Postin pääkaupunkiseudun varhaisjakelijoiden työoloissa on puutteita.

– Työnaloituspaikat ovat alkeelliset, eli ei ole minkäänlaisia sosiaalitiloja käytettävissä. Ei ole suihkutiloja eikä mahdollisuutta pestä käsiä tai mahdollisuuksia kuivattaa vaatteita, Kurttila sanoo.

Kurttilan mukaan Posti on reagoinut työntekijöiden palautteeseen vain näennäisesti.

– On sanottu, että laitetaan kuntoon ja että on puutteita, mutta käytännössä on ollut todella nihkeää.

Aina on parantamisen varaa

Postin Group Oyj:n varhaisjakelun vt. aluepäällikön Riku Punkkisen tietojen mukaan Postin työolot varhaisjakelussa ovat lainmukaisia.

– Varhaisjakelutyötä tehdään ulkona, kello kahden ja kuuden välillä. Sosiaalitilat eivät tokikaan ole asia, joka on jakajien lähellä koko ajan. Mutta mahdollisuuksien mukaan pyritään siihen, että kaikilla jakajilla olisi töiden alkaessa ja loppuessa sosiaalitilat.

– Kun puhutaan työoloista, niin aina on parantamisen varaa, yritämme parantaa työolosuhteita koko ajan, Punkkinen vakuuttaa.

Punkkisen mukaan aamujakelijoiden työ on luonteeltaan lyhytaikaista, maksimissaan 3–5 tuntia päivässä.

– Varmastikin on yksittäisiä tapauksia ja tilanteita, kun ei ole sosiaatiloja käytössä. Niihin puututaan, kun tietoon tulee.

Aluehallintovirasto havainnut puutteita

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tarkastajan, Niina Ahosen mukaan Postin varhaisjakelun työoloja valvotaan parhaillaan.

– Viime viikolla tehtiin työntekijöiden haastatteluita varhaisjakelun kohteissa muun muassa pääkaupunkiseudulla. Kaikilla haastatelluilla työntekijöillä ei ole ollut mahdollisuuksia peseytymis-, käymälä- tai pukeutumistiloihin, kuten lain mukaan tulisi olla, Ahonen kertoo.

Tällä hetkellä Etelä-Suomen aluehallintovirasto kerää tietoa Postin varhaisjakelijoiden työoloista.

– Vielä ei ole Postille velvoitteita, jatkovalvontaa suunnitellaan.

Postin varhaisjakelu ei ole aluehallintoviraston syynissä ensimmäistä kertaa. Postin varhaisjakelua on valvottu Porvoossa vuosina 2014 ja 2015, ja puutteita on havaittu työoloissa muun muassa peseytymis- ja käymälätiloissa.