Ruokapalvelu Wolt laajentaa Tukholmaan – sijoittajiksi tulossa it-maailman supertähtiä

Ruuan tilaus- ja jakelupalvelu Wolt laajentaa Tukholmaan. Yhtiö saa lisärahoitusta muun muassa eurooppalaiselta EQT Ventures -sijoitusrahastolta. Tämän sijoitusrahaston taustalta löytyy hollantilainen Kees Koolen, joka kasvatti Booking.com-yrityksen miljardien liikevaihtoon ja neuvoo myös Uberia laajentumisessa. Koolen nousee Woltin hallitukseen.

Kotimaa
Wolt-palvelu laajentaa Tukholmaan. Ruokaa tilaava voi seurata ruuan matkaa omasta puhelimestaan.
Wolt

Ruuan tilaus- ja kuljetuspalvelu Wolt laajentaa tänään Tukholmaan, ensimmäiseen kaupunkiin Suomen ulkopuolella. Mukana on 30 ravintolaa, joiden ruokaa Wolt kuljettaa kotiin Östermalmin, Norrmalmin, Vasastanin, Kungsholmenin ja Vanhankaupungin alueilla.

Wolt on ilmaiseksi ladattava sovellus, jolla voi tilata ruokaa kotiin palveluun mukaan liittyneistä ravintoloista. Sen avulla nälkäinen voi myös seurata ruuan matkaa. Tilaaja voi hakea ruuan myös itse.

Wolt kerää tuottonsa ravintoloilta, jotka maksavat sovelluksen kautta tilatusta annoksesta 6,95 prosenttia Woltille. Kotiinkuljetetusta ruuasta ravintolat maksavat Woltille jo neljänneksen eli 25 prosenttia.

Käyttäjä maksaa ruoka-annoksensa puhelimellaan jo tilausvaiheessa. Tukholmassa sovellus toimii tietenkin kruunuilla, Suomessa euroilla.

Sijoittajiksi lisää kovia nimiä

Yhtiö kerää myös lisää rahoitusta 10 miljoonan euron rahoituskierroksella. Woltin mukaan sijoittajiksi ovat tulossa muiden muassa EQT Ventures, videopuhelupalvelu Skypen perustaja Niklas Zennström, Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen ja Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa.

Eurooppalaisen EQT Ventures -sijoitusrahaston perustajiin kuuluu hollantilainen Kees Koolen, joka on aiemmin toiminut hotellinvarauspalvelu Booking.comin toimitusjohtajana. Hän kasvatti yrityksen 20 ihmisen startupista 5 000 työntekijään ja kahdeksan miljardin euron liikevaihtoon.

Koolen on ollut myös Uber-kyytipalvelun kansainvälisen laajentumisen neuvonantaja sekä hallituksen jäsen siitä saakka, kun yritys oli pienempi kuin Wolt nyt.

– Nyt kun me olemme lähdössä kansainväliseen laajenemiseen, meidän kaltaiselle yritykselle mikään ei ole arvokkaampaa kuin saada mukaan ihmisiä, jotka ovat olleet oikeasti rakentamassa samantyyppistä yritystä. Kees Koolen oli sellainen emmekä me edes osanneet unelmoida, että löytäisimme hänen kaltaisensa ihmisen Euroopasta saatikka saisimme hänet vielä sijoittajaksi ja hallituksen jäseneksi. Joskus onni suosii rohkeaa, Woltin toimitusjohtaja Miki Kuusi hehkutti Yleisradiolle.

Woltin toimitusjohtaja Miki Kuusi.
Woltin toimitusjohtaja Miki Kuusi.Yle

Wolt otti viime syksynä yhteyttä EQT Ventures -sijoitusrahastoon ja neuvottelut johtivat lopulta sijoitukseen ja hallituspaikkaan.

– He totesivat, että he tykkäävät meidän tiimistämme ja tuotteestamme ja he uskoivat, että he voivat auttaa meitä kasvattamaan tästä todella suurta, Kuusi jatkoi.

Rahoituskierroksen muut osallistujat ovat jo aiemmin Woltiin sijoittaneet Poju Zabludowicz sekä pohjoismaiset rahastot Inventure ja Lifeline Ventures.

Laajennus myös Baltiaan

Yhtiö ilmoittaa rekrytoivansa parhaillaan työntekijöitä myös muihin Pohjoismaihin ja Baltiaan.

Ennen Wolt-sovelluksen käyttöä siihen pitää rekisteröityä. Woltin mukaan sillä on Suomessa 100 000 rekisteröitynyttä käyttäjää, joista hieman yli puolet käyttää sovellusta kuukausittain.

Ravintoloita on mukana yli 400 Helsingistä, Turusta ja Tampereelta ja täysipäiväisiä työntekijöitä näissä kolmessa kaupungissa jo lähes 60.

Woltin mukaan sen 300 ruokalähettiä ovat kevään alkaessa siirtyneet autoista myös pyöriin ja skoottereihin tehokkuus- ja ekologisuussyistä.

Wolt sai viime vuoden lopussa runsaasti kielteistä julkisuutta ruokalähettien pienestä palkkauksesta. Yhtiön mukaan epäselvyydet muun muassa sotu- ja työnantajamaksuissa johtuivat ripeästä kasvunopeudesta ja ne hoidettiin kuntoon.

Wolt on saanut jo kilpailijoitakin.

– Totta kai iso juusto houkuttelee muitakin hiiriä. Ihmiset syövät joka päivä monta kertaa, ruokabisnes on yksi maailman isoimmista kuluttajamarkkinoista, Woltin toimitusjohtaja Miki Kuusi totesi.

Uutista korjattu kello 13.44 lisäämällä siihen, että ravintola maksaa sovelluksen kautta tilatusta ja kotiinkuljetetusta ruuasta 25 prosenttia Woltille. Woltin oman ilmoituksen mukaan yhtiö ei tuota voittoa tällä hetkellä, joten voitto-sana on korjattu samassa yhteydessä, uutisen kolmannessa kappaleessa, tuotto-sanalla.