1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Autokauppa johdatti koko kaupan myynnin kasvuun – tukkukauppa jäi miinukselle

Kaupan myynti kasvoi helmikuussa vajaat kaksi prosenttia verrattuna viime vuoden helmikuuhun. Tilastokeskuksen mukaan moottoriajoneuvojen ensirekisteröintejä oli helmikuussa 13,5 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Kuva: Sofia Taavitsainen / Yle

Autokaupan hyvä vire on vetänyt koko kaupan myynnin plussalle. Tilastokeskuksen mukaan koko kaupan myynti kasvoi helmikuussa 1,9 prosenttia verrattuna vuoden 2015 helmikuuhun.

Autokaupan myynti kasvoi helmikuussa 12,4 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Kasvuun vaikutti uusien moottoriajoneuvojen myynnin lisääntyminen, sillä Tilastokeskuksen mukaan myös moottoriajoneuvojen ensirekisteröintejä oli helmikuussa 13,5 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana vuotta aiemmin.

Vähittäiskaupassa myynti oli helmikuussa puolestaan 2,1 prosenttia vuoden takaista suurempi, kun kasvua kertyi sekä päivittäistavarakaupassa että tavaratalokaupassa 2,3 prosenttia.

Tukkukaupan myynti sen sijaan laski prosentin verran edellisvuodesta.

Tilastokeskus muistuttaa, että kaupan myynnin vuosimuutokset on ilmoitettu kausitasoittamattomina ja kauppapäiväkorjaamattomina, jolloin esimerkiksi pyhäpäivien vaikutusta ei ole huomioitu. Helmikuussa kaupan toimialojen kehitykseen vaikutti osaltaan karkausvuosi.

Vähittäiskauppojen aukioloajat vapautettiin 1.1.2016 alkaen. Tämän jälkeen osa vähittäiskaupoista on laajentanut aukioloaikojaan.